lördag 15 januari 2022

Stora Envättern runt

En isig januaridag ville vi göra en kortare utflykt och inte åka så långt. Så, vi kom ihåg att vi läst en kommentar om att det gick att gå runt sjön Stora Envättern och det lät som ett lagom äventyr. Vi har passerat Stora Envättern tidigare när vi vandrade Sörmlandsleden etapp 13 och konstaterade då att hit kommer vi nog återvända flera gånger. Vacker natur och gott om fina tältplatser. 

Den här dagen var väglaget riktigt isigt så vi körde sakta nedför backen mot parkeringen. Inga andra bilar syntes till. A ångrade valet av skor, det hade varit smart med dubbade kängor eftersom det var en del isiga partier på stigarna. 

Vi tog oss från parkeringen ner till sjön och valde sen att gå vänstervarv runt sjön. Det finns gula markeringar från parkeringen fram till Sörmlandsleden och sen de klassiska orangea. Men leden på västra sidan av sjön är inte märkt, det var dock ändå lätt att hitta. Stigen var vältrampad och följde strandkanten. Vid några partier blev det blött, då delade sig stigen flera gånger så det gick att välja en lite längre väg runt det blöta. Men med kylan kunde vi traska rakt över det mesta som var hyfsat fruset den här dagen. Så fin natur, påminde en del om Nävsjön runt med vyerna över sjön och en del våtmarker att passera. 

Vi siktade på att göra upp eld när vi kom fram till Sörmlandsleden, i naturreservatet får man bara göra upp eld vid anlagda grillplatser. Nu hade det dykt upp fler folk så det syntes rök från flera grillplatser, men det fanns en ledig plats till oss också. Vi hade med oss mackjärnet så det blev varma mackor med uppvärmda saffransbullar till efterrätt. 

Vi kan klart rekommendera den här turen, som en variant till Sörmlandsleden. Det kan nog vara lite blött på vissa delar under andra tider på året, men tror det går att komma runt med hjälp av lite omvägar. Sträckan blev knappt 6 km från parkeringen. /A

1 kommentar:

  1. Tack för tipset!
    Jag gillar bilden med trädet som hamnat i sjön, snygg!

    SvaraRadera