lördag 28 augusti 2021

Ammarnäs dagstur, vandring till Gajsatje och Marsivagge

Äntligen har vi fått njuta av fjällen igen! Det var tre år sen sist, och vi har längtat till den känslan som bara uppstår uppe på kalfjället. Vidderna och vyerna. Närheten till naturen. Tid att tänka. Det meditativa och det utmanande, allt på en gång. 

Årets fjälltur gick till Vindelfjällen med några dagar runt Ammarnäs och sen Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs. Vi bodde ett par nätter på Ammarnäs Wärdshus, och värmde först upp med en dagstur. I området runt Ammärnäs finns flera olika närleder, markerade leder perfekta för en dagstur eller längre vandringar. Alla leder finns bra beskrivna på Naturkartan, Vindelfjällen

Vår första tur gick mot fjället Gajsatje, en del av den här närleden. Vi valde att ta bilen till parkeringen Tjulträsk och utgå därifrån. Här går en markerad led från sjön rakt upp genom fjällbjörken mot Gajsatje. Det går också att vandra längs sjön och ta sig vidare ända till Servestugan. Jag tror det tog nästan en timme att långsamt ta sig upp genom skogen för att sen belönas med just den där kalfjällskänslan. Det blev ingen topptur upp på Gajsatje den här gången, utan vi fortsatte den kryssmarkerade leden österut ner mot Karsbäcken och Marsivagge. Så fin fjällvandring, mjuka hedar och fantastiska vyer i 360 grader. Det var gott om ren uppe på fjället. Två hjordar dök upp på varsitt bergskrön och radade upp sig som ett kavalleri redo för anfall, mäktigt.  

Vi tog sikte på hängbron över Karsbäcken som vårt lunchställe. Väl framme kom ett lätt regn och vi insåg att det var en hel del mygg runt bäcken. Men en bit ovanför hängbron fanns ett bra rastställe där det blåste lite mer så där var det i alla fall lite mindre mygg. Efter en sopplunch vände vi och följde samma stig tillbaka. Att gå samma sträcka fram och tillbaka är verkligen underskattat, det är så lätt att man tror att man behöver hitta en rundslinga. Men speciellt i fjällen blir upplevelsen och vyerna helt annorlunda beroende på vilket håll du går åt. Så, vi fick en lika fin tur på vägen tillbaka. 

Sista biten genom fjällbjörken gick långsamt, det var rätt brant och aningens halt emellanåt. Knäna skulle ju hålla många dagar vandring till så det var inte läge att överanstränga sig redan första dagen. Men det här var verkligen en riktigt bra kort tur som kan göras ännu längre om man vill utforska mer av området.
Våra vandringar i Vindelfjällen:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar