fredag 23 juli 2021

Kulturstigen i Gamla Oxelösund

Gamla Oxelösund är en gammal lotsstation och skans, området ligger numera inklämd bakom Oxelösunds hamn och industrier men med vacker utsikt ut över skärgården. Här finns fortfarande gamla grosshandlarvillor och en känsla av skärgård, dock med ljudet från slamrande maskiner i bakgrunden. Efter en tur över till Furön utforskade vi området genom att gå Kulturstigen, en märkt stig längs vattnet och genom bebyggelsen. 

Vi började med att besöka Skärgårdsmuseet, en fin samling av gamla hus och prylar. Sen vidare mot Oxelö krog för en glasspaus. Det var gott om folk men också gott om plats i trädgården uppe på höjden med utsikt över havet. Klart värt ett besök! Vi gick sen ner mot hamnen och följde Kulturstigen motsols. 

Stigen går via en del natur, bebyggelse och längs med strandkanten. Leden är märkt med blå markeringar i marken och skyltar vid korsningar, det var hyfsat lätt att hitta. Som alltid när man är i skärgården så uppskattar vi att det finns markerade stigar som gör att man vågar in på tomter speciellt längs vattnet där det är svårt att veta vad som är privat och var det är okej att gå. 

Stigen gör en avstickare mot Stegeludden, en grillplats ner vid vattnet. Vi missade först själva grillplatsen och möttes av ett staket som avskärmar industriområdet, men vände tillbaka och hittade både grillplats och militära lämningar. Badkläderna var packade, men stranden var tjock av tång och alger så vi sparade badet tills vi kom hem istället. 

Gamla Oxelösund är ett trevligt utflyktsmål om man är i trakten, med fika, museum och kulturstig så kändes det som om vi fick bra känsla för samhället. Men Furön får nog ändå sägas var dagens höjdpunkt!

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar