tisdag 31 augusti 2021

Fjällvandring på Kungsleden Hemavan - Ammarnäs

Så har vi äntligen fått göra en fjällvandring igen efter några somrar med andra aktiviteter och en pandemi som kom i vägen. Vi värmde upp med några turer runt Ammarnäs och sen blev det en sex dagars vandring på Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs. Vi lämnade bilen i Ammarnäs på parkeringen vid Kungsleden och tog bussen till Hemavan. Efter ett busshaveri som löste sig med bravur checkade vi in på Hemavan Fjällstation, väldigt charmigt och med en helt annan servicenivå än vi upplevde på vårt boende i Ammarnäs. 

Dag 1: Hemavan - hängbron över Västra Syterbäcken (8 km)

Förmiddagen tillbringade vi i Hemavan med promenad till Naturum för att utforska Fjällbotaniska trädgården. Tyvärr var den guidade turen inställd på morgonen men vi strosade omkring och njöt av trädgården på egen hand. Nån gång ska vi bli duktigare på fjällflora! Vandringen med slutmålet Ammarnäs startades efter lunch när vår vän kom med bussen. Hon och CJ gick tillbaka mot Naturum och starten av Kungsleden medan A gick åt andra hållet längs vägen och lyxade till med att ta gondolen upp på fjället. Som i Alperna! Bara sätta sig i en lift och vips så är man uppe på berget. Klart värt att rekommendera om man vill spara knäna och skippa uppstigningen från Hemavan. 

Det här blev en fin och lätt halvdags vandring på kalfjället i okej väder. Kylan vi upplevde för några dagar sen på vår tälttur norr om Ammarnäs hade gett med sig. Och vi fick njuta av en fantastisk dalgång med mäktiga vyer. Vi valde att tälta vid en fin tältplats vid hängbron över Västra Syterbäcken, en bit innan Viterskalsstugan. På morgonen räknade jag till 10 tält i området, ett populärt ställe att vandra till för barnfamiljer och andra som vill göra en kort tur från Hemavan. Dag 2: Västra Syterbäcken till Syterstugan (16 km)

Andra dagen gick vi genom Syterskalet, en mjukt U-formad dal. Vi hade hela tiden branta bergssidor runt oss och höga fjäll i bakgrunden. Det var rätt blåsigt men inget regn, så vandringen var njutningsfull, med visst skydd från blåsten av fjällen runt omkring. 

Vi vandrade hela vägen fram till Syterstugan och tältade mittemot stugan vid en tältplats på andra sidan Svärfarbäcken. Det var skönt att tvätta av sig dagens vandring i den forsande bäcken, kyligt vatten förstås men inte så där isande kallt som det kan vara. Den varma sommaren märks både i vattentemperatur och i en del torra vattendrag. Som oftast på vandringar kröp vi in rätt tidigt på kvällen i tälten för att sova, trötta och möra efter en dag på fjället. Viss irritation dock när ett gäng dök upp efter 22 och glatt, högljutt pratande satte upp tält och lagade mat. Kan det vara så att man glömmer att tält inte har isolerande väggar utan att allt ljud faktiskt går rakt igenom tältduken? Hur som helst, efter ett trevligt påpekande så blev det liiiite tystare och vi kunde så småningom somna igen. Dag 3: Syterstugan till en bit innan Tärnasjöstugorna (11 km)

Det här blev en riktigt fin och behaglig vandringsdag med fokus på njutning! Vi hade skönt väder med blå himmel och det var verkligen fantastiskt fint att vandra över systemet med broar och längs Tärnasjön. Det här var ett helt annat landskap än gårdagens dalgång, vi uppskattade verkligen variationen på den här turen, ny dag och ny miljö. Enligt STFs webbplats skulle underhåll av broarna pågå hela sommaren 2021 så vi var beredda på att ro över istället, men arbetet var avslutat så vi fick njuta av upplevelsen av att ta oss över broarna för att uppleva Tärnasjöns skärgård. Det är totalt sju broar som tar leden över flera holmar mot Tärnasjöstugorna. 

Vi stannade 3-4 km innan Tärnasjöstugorna vid en fin tältplats vid sjön, strax innan en strand. Klockan var hyftsat tidigt på eftermiddagen så vi hade gott om tid att läsa bok i solen, bada i sjön, laga god mat med färskt bröd och bara njuta. Det är inte ofta vi eldat i fjällen, men här vid strandkanten blev det en kvällsbrasa för att jaga bort knotten som blev besvärliga framåt kvällningen.
Dag 4: En bit innan Tärnasjöstugorna till Servestugan (18 km)

Det här kan ha varit vår favoritsträcka tror jag. Som vid tidigare dagar så bjöds vi på ett nytt landskap igen, den här gången mjuka kullar med blåglittrande sjöar utspridda i landskapet. Och så dramatiska fjäll i bakgrunden. Det var en lättvandrad dag utan större ansträngningar och samtidigt magiskt vackert.

Vi passerade Tärnasjöstugorna på förmiddagen, här på vägen träffade CJ på en kollega som också visade sig vara sonen till en annan gammal kollega - de här spontana mötena på fjällen är fascinerande. Slutmålet för dagen blev Servestugan där vi tältade i närheten av stugan, här finns tältplatser utspridda längs bäcken. Det blev fint kvällsväder, några regndroppar dök upp som sen resulterade i en fin regnbåge som kuliss till middagen. Fint väder har dock en nackdel, att även knotten gillar vindstilla kvällar. Så knotten jagade in oss i tältet efter kvällens middag.

Dag 5: Servestugan - Aigertstugan (19 km)

Det här blev vår längsta dagsetapp och den klart mest ansträngande. Det var inte längden i kilometer som var utmaningen utan alla höjdmetrar vi fick klättra i kombination med vindstyrkorna uppe på turens högsta höjder. Jobbigaste partiet var att ta sig upp på fjället Vuomatjåhkkas där det kändes som att uppförsbacken aldrig tog slut. Sen fortsatte leden med en blandning av uppför och nedför, också med ett parti genom rätt stenig terräng.

Vi hade tänkt att tälta en bit innan Aigert men blåsten gjorde att det var svårt att hitta mysiga tältplatser. Och så var vi alla tre rätt sugna på öl och chips framme vid Aigert, så vi fortsatte fram till stugan. På väg ner mot stugan får man fin utsikt över Tjulträsk och bergen runt Ammarnäs, så vi tog en stunds vilopaus innan nedstigningen till stugan för att njuta av utsikten. Väl framme valde vi en fin tältplats hyfsat enskilt en bit innan stugan. Vi plockade med oss stormkök och matgrejor och lagade mat och hängde en stund utanför stugan på kvällen. Dagens middag var en ny maträtt för oss, Mac and cheese enligt recept från Vegohajk, med torkad alspånsrökt tofu som extra ingrediens. Med beröm godkänt! Dag 6: Aigertstugan till Ammarnäs (8 km)

Sista dagen på vandringen mellan Hemavan och Ammarnäs började med strålande sol och blå himmel. Väderprognosen visade dock på ett par dygns ihållande regn så med perfekt timing skuttade vi ner från fjället innan regnet kom. Vi lämnade vår kompis i stugan där hon skulle vila ut regnet innan hon fortsatte norrut mot Kvikkjokk. Men för oss blev det här sista dagen på fjället för den här gången. 

Leden från Aigertstugan till Ammarnäs är lättvandrad, går sakta nedför och ofta med utsikt över landskapet runt Ammarnäs. Efter ett par timmars långsam vandring var vi framme vid parkeringen, nöjda och belåtna med upplevelsen. Så skönt att komma fram till en parkerad bil, vi kunde byta om, äta lite mellanmål och sen ge oss av vidare direkt. Annars har vi nog nästan alltid haft en buss eller tåg att passa när vi kommit fram, efter pandemin återgår vi nog till kollektivtrafik men bekvämt var det i alla fall kan vi konstatera. 


Vi gillade verkligen den här delen av Kungsleden, lagom etapper och så många olika fjällmiljöer att njuta av. Vi kommer absolut tillbaka till Vindelfjällen för att gå fler turer, kanske Kungsleden norrut, Vindelvaggileden eller varför inte prova den nya leden som invigs senare i år, Lapplandsleden söderut från Hemavan till Borgafjäll. 

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar