tisdag 20 juli 2021

Vandring på Furön, Sörmlandsleden etapp 44:4

Äntligen var det dags för en tur längs Sörmlandsleden igen! Den här gången vandrade vi en kort sträcka men som blev ett riktigt fint äventyr. Vi gick etapp 44:4 på Furön, en ö som ligger strax utanför Oxelösund. För att ta sig till ön behöver man en egen båt, eller så kan man som vi väldigt smidigt hyra roddbåt av Oxelösunds Hembygdsförening

Vi parkerade vid långtidsparkeringen vid Gamla Oxelösund och gick till Bagarstugan för att hämta åror och flytväst. Roddbåten låg längst ner vid hamnen på en gästbrygga. Vi spanade på kartan och såg ut över fjärden och upptäckte en Sörmlandsleds-skylt på andra sidan sundet vid en brygga. Så, vi tog sikte på bryggan och gav oss av mot Furön. Det är några hundra meter att ro så det tog inte många minuter förrän vi kunde lägga till vid bryggan på ön. 

Sörmlandsleden går över ön i flera "tarmar" så det blir att gå en del fram och tillbaka för att kunna besöka alla ställen på leden. Vi vandrade ungefär 4 km totalt, då gick vi alla delar av Sörmlandsleden plus gjorde några avstickare till klippor vid havet. 

Det är en fin ö med både vacker skog och kuststräckor med klippor och utsikt över havet och öarna runt omkring. När vi åt lunch hade vi perfekt utsikt till Fyrvaktarbostaden vid Femörehuvud som vi passerade på en vandring förra året

Det ligger sommarhus längs strandkanterna på ön, men leden är fint dragen mitt på ön så det kändes nästan obebott när vi vandrade genom skogen och fram till ensliga klippor. Furön består egentligen av flera öar som vuxit ihop, så vid några ställen passerade vi spänger och broar som ledde över till andra delar av ön. Det finns ett vindskydd som ligger oerhört vackert med utsikt ut över Oxelösunds skärgård, här skulle vi gärna tillbringa en natt. 

Som bonus fick CJ utforska flera bunkrar på ön, så sammantaget fick den här utflykten med beröm godkänt. Vi fortsatte dagen med att äta glass och vandra runt i Gamla Oxelösund, men det förtjänar ett eget inlägg.

Riktigt fina exemplar av jättegrytorLäs mer:
Etapp 44:4 Furön, Sörmlandsleden
Hyra roddbåt

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
Sörmlandsleden

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar