söndag 6 juni 2021

Arnöhalvön, Sörmlandsleden etapp 45:1

En fin vårdag begav vi oss till Linudden utanför Nyköping för att beundra havet av vitsippor som vi sett bilder på. Här kan man gå en rundslinga längs Sörmlandsleden, Arnöhalvön, som också är en del av etapp 45:1. Hela etappen 45:1 går från Nyköpingshus ut till Strandstugeviken, så vi får återkomma och vandra den sista delen in mot Nyköping. 

Vi parkerade vid ridhuset där det finns en parkering för Linuddens naturreservat. Och sen var vi direkt ute i vitsippehavet. Leden slingrar sig fram genom den öppna skogen med lövträd och som sagt var fullt med vårblommor. Väldigt idylliskt och harmoniskt och en helt annan natur än vår djupa sörmlandskog mindre än en timme härifrån. Leden fortsätter ut ur naturreservatet och fram till ett sommarstugeområde. Vidare längs grusväg med utsikt över fina hagar och fält och med havet som kuliss. Vid en hage stod ett picknick-bord så det blev en perfekt plats för ett förmiddagskaffe. Inga djur i hagen den här dagen vad vi såg så det kändes tryggt och bra.

Sen följer leden vattnet fram till Näsudden och vidare mot campingplatsen vid Strandstuviken. Det var fin vandring med havskänsla hela vägen och med möjlighet att utforska gamla skansar som bonus. 

Vid campingen satte vi oss vi ett bord nere vid vattnet och åt lunch innan vi vandrade vidare. Här kom vi in i nästa naturreservat, Strandstuvikens naturreservat, en plats för att skåda fåglar. Sörmlandsleden passerar via ett av fågeltornen precis i norra delen, men reservatet breder ut sig söderut och även en stor del ut mot havet. Sista kilometrarna blev sen något av en transportsträcka på väg tillbaka mot parkeringen.

Slingan runt Arnöhalvön är en trevlig halvdagstur på ca en mil, som kan göras längre genom att till exempel utforska mer av Strandstuvikens naturreservat eller gå hela etappen från Nyköpingshus. Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

/A


1 kommentar:

  1. Fin bild i rubriken;-)

    Kul att läsa om er vandring i Linuddens och Strandstuvikens naturreservat, en underbar tid när vitsipporna blommar!

    SvaraRadera