lördag 11 juli 2020

Vandring i Stendörrens naturreservat

Vi besökte Stendörrens naturreservat för över 15 år sen och har sen vi köpt sommarstuga i trakterna haft på önskelistan att göra ett ordentligt återbesök. Så en fredag efter lunch begav vi oss dit. Första överraskningen kom framme vid parkeringen. Trots halvdant väder var det knökfullt med bilar, dock gott om lediga platser och luckor att parkera på. Att det var så populärt hade vi inte riktigt fattat! Vi valde att ställa oss vid den andra parkeringen närmast Naturum

Vi började med att gå till Naturum och köpa fikabröd vid kaffevagnen från Bergs Gård. Sen följde vi stigen längs vattnet över hängbron mot Stora Krokholmen. Här finns en orange-markerad slinga förbi flera grillplatser och ett vindskydd. Efter en stunds vandring tog vi en kaffepaus med utsikt över Naturum och de segelbåtar som lagt till vid ön. Våra inhandlade daimbiskvier fick med beröm godkänt!

Vi fortsatte tillbaka upp mot bilvägen och fram till den första parkeringen där det går en annan markerad slinga över till Äspskär via tre hängbroar. Det är väl det mest populära stället i naturreservatet kan man säga och här var det gott om folk som badade på klipporna. Men så fort vi kom bort från den första delen av ön så blev det lugnare. Det verkar som att många kommer hit för just badandet så om man vandrar en bit bort så går det att undvika de större folkmassorna. Och visst fattar vi att det är mycket folk, Stendörren är en väldigt fin plats! Ett lättillgängligt sätt att komma ut och uppleva skärgårdsmiljö. Allt var välordnat och kändes fint omhändertaget, med aktiviteter för barnfamiljer. Men vill man njuta av skärgården under tystnad så är det nog inte juli som är bästa tiden att komma.


Efter Äspskär gick vi över parkeringen till starten av Upplevelseleden, en vandringsled med utomhusutställning av Sörmlands museum. Här ändrade landskapet karaktär från klippor och skärgård till kuperad gammalskog och hällmarker. Och vi blev plötsligt helt ensamma! Inte förrän vi kom tillbaka mot Naturum träffade vi folk igen. Så det är ett tips om man vill komma bort från folksamlingarna. Det här var en riktigt fin led. Det fanns skyltar längs vägen som berättade om skärgården, naturen och människorna. Men inte bara skyltar utan även en del annat att utforska längs vägen, som en jättefästing, svampar och råmande kossor. Kanske mest tänkt för barn men två lekfulla medelålders vandrare uppskattade också stoppen.

Vi har kvar några delar av naturreservatet som vi inte tog oss till den här gången, som tex Långa udden och Talludden. Vår tur blev ca 11 km, så en helt okej eftermiddagstur. Nästa gång (för visst blir det fler gånger) så väljer vi nog en annan del av året när det inte är fullt så mycket folk. För det är absolut en fin plats som man vill kunna njuta ordentligt av.Det blev ett återbesök i kafévagnen när vi var klara också...

Läs mer om Stendörren på Länsstyrelsens webbplats, där finns också en fin broschyr med bra karta att ladda ner. 

/A
 

2 kommentarer:

 1. Vilken fin plats! Vandra längs vatten ser härligt ut, men kanske inte så fint med så mycket folk.
  Har en bra start i veckan!
  Vi ser fram emot att gör lite mer vandringar tillsammans med er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är en fantastiskt fin plats, vi får åka dit någon gång när det inte är högsäsong!

   Radera