tisdag 21 juli 2020

Gruvdammsrundan i Sala

Vi har vandrat delar av Gruvdammsrundan i Sala många gånger, men aldrig gått rundan i sin helhet. Så när vi planerade en vandringshelg med en kompis bestämde vi oss för att det var dags att återbesöka skogarna och dammarna runt Sala. Det blev en tur på totalt ca 35 km då vi gjorde en del avstickare, bland annat gick vi även Helgonmossen runt som man hittar norr om Järndammen. Hela Gruvdammsrundan är annars 26 km. Vi valde att gå rundan i två dagar med övernattning vid Järndammen. Två av oss bar packning för att också öva inför sommarens fjällvandringar, men eftersom A hade en skada och inte kunde bära ryggsäck fick vi resten av packningen utkörd till natten, mycket praktiskt!

Det här är verkligen en fin tur genom vackra skogar, sjöar och kulturlandskap, man är hela tiden nära vattensystemet med dammar som konstruerades för Sala Silvergruva en gång i tiden. Det finns fyra vindskydd längs leden, vid Hedvigs, Järndammen och två vid Olof Jons. Men också gott om andra rast- och tältplatser vid Järndammen och upp mot Helgonmossen. Helgonmossen är en fantastiskt fin avstickare, det blev nog favoriten på hela turen med de gamla vallarna och träden som växer där. 

Stentorpet
Vi startade vid Stentorpet strax efter Silvköparen och anslöt efter ett par hundra meter till Gruvdammsrundan, sen gick vi varvet motsols

Även odlad skog kan ha sin charm med den täta mossan på marken

Oftast välskyltat och svårt att gå fel

Här i de trolska skogarna spelades delar av TV-serien Jordskott in om ni minns denVindskyddet i Hedvigs, inte perfekt för övernattning, lite trångt och inget vatten. Men nog perfekt för korvgrillning en blåsig höstdag

Spången över Ekeby Mosse


Framme vid badet i Måns Ols, här lyxade vi till med finlunch på Måns Ols Utvärdshus

Efter Måns Ols är den lummiga Gröna Gången avverkad, tydligen för att skydda dammvallen. Säkert rätt och riktigt, men tar bort en hel del av charmen ändå.

Framme vid Järndammen, ett populärt område för främst fiskare så här års, men också vandrare, löpare och bärplockareVindskyddet var upptaget så vi hittade en annan plats för övernattning (okej vi upptäckte efteråt att det satt en "camping förbjuden" skylt här, så vi pratar vi inte så mycket mer om det...)


Middagen förbereds, efter lite fler ingredienser blev det här en Tofu tikka masala med nygräddade naan-bröd

Och blåbärspaj till efterrätt, gott om bär i skogen just nu så helt klart bästa efterrätten så här års

Vi vaknade till en strålande sol och en ännu varmare dag för andra vandringsdagen

Vi började dag två med att gå norrut och ta Helgonmossen-rundan, så fridfull plats och en riktigt trevlig tur runt mossen


En stor del av rundan går på dammvallarna, här har träden inte avverkats utan bildar vackra pelargångar längs mossen

Lunch blev det vid Olof Jons och ett av vindskydden, det här är också en fin plats för övernattning

Sista biten längs med Olof Jons tillbaka mot Silvköparen och vår slutpunkt

Det går alldeles utmärkt att göra det här som en lång dagstur med lättare packning. Men om man har tid så är det fint att dela rundan i två dagar och även hinna med Helgonmossen. Vatten finns vid Silvköparen, Måns Ols och orienteringsklubbens stuga vid Järndammen. 

För karta och mer information, se Sala kommuns webbplats: Gruvdammsrundan

Fler blogginlägg om vandringar vi gjort i Sala-trakten:

/A

1 kommentar:

  1. Kul att läsa med en Sala-bos ögon!!������
    // Kate

    SvaraRadera