tisdag 26 maj 2020

Norra Törnskogens vandringsleder

Vi lämnade stugan i skogen några dagar och begav oss till stan, och passade då på att utforska de nya vandringslederna i Norra Törnskogens naturreservat i Upplands Väsby. Den här skogen har länge varit vår hemmaskog och vi har utforskat stora delar av skogen på olika skogsäventyr. Så det var klart vi var nyfikna på hur det såg ut nu sen det blev naturreservat för några år sen, med grillplatser, parkeringar och nya leder. Vi lyckades få med oss ett par av familjens ungdomar också så det blev en bonus.

Vi parkerade vid den nya parkeringsplatsen en bit in på Grönanvägen. Här finns ett nytt vindskydd med grillplats och härifrån startar både vandringsleder, cykelled och ridstigar. Vi valde att gå Emmylundsmossestigen på 3 km i kombination med Hällmarksslingan på 1,5 km. Vill man gå längre går det utmärkt att ansluta till Törnskogen runt (som tidigare kallades Vildmarksstigen) eller Långbroleden (också kallad Fornstigen).Vi har gått de lederna många gånger förut, men inte nu med de nya finare markeringarna (läs mer om tidigare vandringarna vi gjort Vildmarksstigen och Fornstigen - Törnskogen).

Lederna var fina och det var lugnt i skogen trots trångt på parkeringen. Vi hade kanske önskat oss ännu mer mosse och hällmark eftersom lednamnen lovade det, men det var absolut en fin vandring i den här stadsnära vildmarken. Vi hittade en skön plats i lä bland hällarna för att äta lunch innan vi fortsatte turen. Runt vindskyddet och parkeringen finns också en Sagostig med olika stationer, vi hann utforska några på vägen tillbaka, men stigen var inte iordninggjord för säsongen ännu med skyltar etc.

Även om vi numera inte bor i området kommer vi absolut tillbaka, vi är sugna på att vandra de omskyltade längre vandringslederna också. Så blir säkert fler rapporter!

Vi inspekterar kartorna vid parkeringen till naturreservatet
Välskyltade lederLunchen blev wraps med wokade grönsaker i libabröd - enkelt, mättande och framför allt gott!Här passerade vi Långbroleden som också fått fina nya markeringar, men ingen vandring på den just den här dagen
Ett stopp på Sagostigen med en sovande räv
Vindskydd och grillplats ligger uppe på en höjd med utsikt över fälten
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar