torsdag 21 maj 2020

Sörmlandsleden etapp 28:1: Forssjö natur- och kulturmuseum

När vi ändå skulle vandra Sörmlandsleden etapp 28-29 strax utanför Katrineholm så tänkte vi att vi passar på att också gå slingan Forssjö natur- och kulturmuseum (som på kartor och skyltar kallas 28:1 men som verkar ha tappat den benämningen på Sörmlandsledens webbplats numera).

Vi gick slingan i två omgångar, första dagen gick vi den östra delen i kombination med etapp 29, andra dagen tog vi den västra delen som en del i vandringen av etapp 28. Totalt är den här långa slingan 11,5 km, det går också att ta en kortare variant som då bara blir 5 km. Det finns en bra karta på Sörmlandsledens webbplats.

Slingan går i ett kulturlandskap med flera stopp vid sevärdheter med informationsskyltar.  Först stoppet var Lisstorpsblocken, märkliga och vackra stenblock från ett vulkanutbrott för 1900 miljoner år sen. Vi har inget minne av att vi sett liknande stenar förr så det var en kul upplevelse. Vi vilade benen en stund vid Höglundstugan som verkar ha varit en övernattningsstuga för Sörmlandsleden gång i tiden. Nu är stugan stängd (hittar ingen information om vem som nu äger stugan), men det var en fin plats att rasta på en stund. Vad bjuds man på mer då under den här slingan? Jo, flera kolningsplatser, lingropar, ett kalkstensbrott, en kalkugn och en urskog till exempel. 

Den officiella startpunkten på slingan kan man väl säga är vid gården Askersund där det också finns ett mindre utomhusmuseum med en uppbyggd kolmila, kolarkoja och tjärdal. Här passade vi på att äta lunch på vår andra vandringsdag. Annars finns en annan fin rastplats också vid vindskyddet där slingan går tillsammans med etapp 28 vid Storsjön. 

Den här slingan går man kanske främst för kulturupplevelsen med de historiska platserna med fina skyltar. Helt okej natur också, men en del vandring går på väg, genom kalhygge och under kraftledning så ingen riktig vildmarkstur. 


Lisstorpsblocken


HöglundstuganRester av en gammal kalkugn, fina skyltar med berättelser från förr

En av vårens vackraste blommor tibasten


Lunch vid Askersunds gård
Här sitter vi vid vindskyddet ner mot Storsjön


Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar