lördag 8 februari 2020

Sörmlandsleden etapp 42+43: Koppartorp - Sandstugan

Återbesök i Nyköping och ytterligare två etapper på Sörmlandsleden, den här gången gick vi etapp 42 och etapp 43 med start i Koppartorp. Vi började med att parkera en cykel vid etappslutet för etapp 43 vid Sandstugan och parkerade sen bilen vid Tunabergs kyrka i Koppartorp. Gruvmuséet i Koppartorp blev en fin ny bekantskap, hit kommer vi gärna i sommar när området är öppet. Det såg verkligen välskött ut, och härifrån går flera lokala vandringsslingor som kan vara roliga att utforska. Men den här dagen passerade vi igenom ett öde område och gav oss ut på leden.

Det var en solig februaridag och etapperna var varierande med skog, stigar, grusvägar och stopp vid gamla torp och gruvområden. Dessutom flera jättegrytor och en stunds vandring längs en gammal järnväg. Vi åt lunch i en skogsbacke med utsikt över åkrar med solen i ansiktet. Den här vintern har varit märklig när det gäller vädret, men vi njöt av att kunna äta i lugn och ro utan att frysa och behöva skynda vidare för att få upp värmen.

När vi kom in på etapp 43 blev det en del dramatik. Vi fick nämligen sällskap av en ensam hund som verkade ha kommit bort från sina ägare. Vi försökte skaka av oss hunden men den var jätteglad att få vandra på Sörmlandsleden med oss. När vi passerade en gård kom gårdens hund framspringande och det blev en kamp mellan "vår" hund och gårdens. Mannen i gården hjälpte till att få lugn på hundarna, han lovade också att ringa till grannarna och polisen för att se till att hunden kom till rätta. Så vi smet snabbt från gården och fortsatte turen. Hoppas verkligen den fina hunden hittade tillbaka hem igen!

Sista delen av turen gick på asfalt tillbaka mot etappslutet av etapp 43 och cykeln som väntade. CJ cyklade tillbaka mot parkeringen i Koppartorp medan A promenerade vidare för att möta upp bilen. Etapperna fick med beröm godkänt, mest för att de var så varierande med flera intressanta sevärdheter längs vägen. Totalt gick vi 14 km enligt vandringsappen.

Starten i byn Koppartorp med Tunabergs kyrka
Här har vi stannat till vid Grishyttestugorna
En av jättegrytorna vi passerade


Här går Sörmlandsleden rakt över åkern, med bondens tillstånd

Stekt Vegansk Chorizo från Sorunda korv, utmärkt friluftsmat

Hemmasnickrat vindskydd, kanske mer för jägare än vandrare men funkar bra för en stunds vila
Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar