söndag 16 februari 2020

Kustleden i Järna, södra delen

Vi har vandrat runt Ytterjärna flera gånger, gått Ekoleden och den norra delen av Kustleden som vi vandrade på invigningsdagen av den leden. Och nu var det dags att fortsätta Kustleden söderut från Ytterjärna ner till Yttereneby naturreservat. Ekoleden har också dragits om sen vi vandrade den sist, så nu följer även den leden med hela vägen ner till naturreservatet.

Vi började vid Ytterjärna kulturcentrum och gav oss av söderut, här går Ekoleden och Kustleden tillsammans så det är dubbla märken på träd och stolpar. Först går man en tur genom Ytterjärnas Trädgårdspark som är ett system av reningsdammar. Det var blåsigt och ruggigt den här februaridagen, det är säkert en annan upplevelse sommartid. Sen går leden uppför berg med fin utsikt och vidare ner mot havet fram till Ulvsundet. Här gick förr i tiden en färja över till Dåderö, men nu finns bara informationsskylten kvar som berättar om historien.

Vi fortsatte sträckan som nu är en blandning av skog, hus, hagar fram till naturreservatet Yttereneby. Nu blev det nya vyer för oss eftersom vi inte gått här förut. Det var en trevlig bekantskap, stora öppna hagar som sträckte sig ner till havet. På sommaren är det här betesmarker men idag var det ödsligt, varken djur eller människor syntes till. Längst ut på udden fanns en fin grillplats med gott om ved. Här blev det lite blåsigt, men det värmde med en brasa. Lunchen blev en av våra favoriter, stekt gnocchi med pesto.

Leden går vidare mot en småbåtshamn och en parkering där Kustleden avslutas. Det planeras en fortsättning av leden, i visionen läser vi att vi ska få "vandra hela vägen från Enhörna i norr till Mörkö i söder längs Södertäljes vackra kust". Vi ser fram emot det! Mer om Kustleden och en informationsbroschyr med karta finns på Södertäljes webbplats.

Nu följde vi Ekoleden förbi Solviks skola med sina Mumin-hus. Strax därefter viker Ekoleden av och går i en slinga förbi Skilleby. Vi valde dock att fortsätta på vägen och ansluta till Ekoleden igen längre fram, för att följa den tillbaka över fälten till Ytterjärna. Med den här varianten av turen blev dagens vandring 11 km. Mer om Ekoleden och en karta finns på Ytterjärna guiden

Starten vid Ytterjärna 
Välskyltat! Blått för Kustleden, orange för Ekoleden och gult för en kortare slinga Nibblerundan
Vårkänsla trots ruggigt väder
Ytterjärna trädgårdspark, tänk att en avloppsanläggning kan vara så fin
Vasshuset, en plats för fågelskådning som ger lite skydd från blåst och regn

Passande så här dagen efter Alla hjärtans dag

"Kung i baren", rester från något tidigare happening

Inspekterar resterna av färjeläget Ulvsundet
Genväg till skolan i Solvik genom skogen
Nu är vi i naturreservatet 
Välfyllt vedförråd 


Kreativa skyltar, här till en utsiktspunkt
Mer på bloggen från tidigare vandringar i området:
Kustleden i Järna - norra delen
Ekoleden i Ytterjärna

/A 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar