tisdag 11 februari 2020

Sörmlandsleden etapp 9: Östertälje - Tvetaberg

Vi har sparat stadsvandringen etapp 9 på Sörmlandsleden till en dag när vi behövde en kortare tur, och den här lördagen i februari passade det utmärkt. Det här är en etapp som går rakt igenom Södertälje med mer stad än skog, kanske mest en transportsträcka för att komma vidare söderut mot skogarna runt Järna. Men med låga förväntningar blir man alltid överraskad, och vi hade en fin vandringstur med fokus på sightseeing i Södertälje.

Vi parkerade vid friluftsgården i Tveta och tog bussen till Östertälje station. Etappen börjar en bit bortanför stationen, men den vandrade vi när vi gick etapp 8 så den delen kunde vi hoppa över idag. Leden går från stationen ner mot Södertälje kanal, där ordinarie sträckning ska följa kanalen in mot stan. Men eftersom det byggs längs kanalen så fick vi gå en annan väg, men det blev en fin omväg uppför en brant ås istället.

Inne i Södertälje tog vi lunchpaus med fetaostpaj och kaffe. Inget slår lunch i skogen vid en brasa, men det var trevligt att variera med ett kafé den här gången. Vi gick vidare mot Scanias huvudkontor och här blev leden otydlig och delade på sig där huvudleden gick höger under en gångtunnel medan en annan gren gick mot Södertälje hamn. Men vi hittade rätt och gick uppför backen mot området Saltskog, vidare mot Hovsjö och sen äntligen ut ur stan mot Eklundsnäsbadet. Skönt att få lera under fötterna och träd runtomkring.

Sista delen går leden längs sjön Måsnaren tillsammans med Måsnarenleden till Tveta friluftsgård. Normalt sett ska det väl vara fullt med folk med skidor och skridskor så här års, men idag var det enstaka vandrare och löpare som rörde sig i terrängen. Vi firade turen med en påtår på kaffet vid Tveta friluftsgård innan vi tog bilen hemåt igen. Ingen etapp värd en omväg eller för den som vill ut i naturen men som sightseeing i Södertälje får den godkänt!
Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar