onsdag 11 mars 2020

Porto Covo - Vila Nova de Milfontes, dag 1 på Rota Vicentina

Äntligen var det dags för första vandringsdagen på Rota Vicentina, Fisherman's trail i Portugal. Vi gick från Porto Covo i norr till Odeciexe i söder, totalt fyra dagsetapper. Och sen blev det några ytterligare vandringar längs leden med Lagos som utgångspunkt. Mer om det i senare blogginlägg!

Vi tog bussen från Lissabon till den charmiga byn Porto Covo och tillbringade natten på ett fantastiskt fint boende, en liten stuga vid havet. Vi gav oss iväg längs leden på morgonen med pigga ben och fulla av förväntan. Eftersom bagaget åkte med bil till nästa by så hade vi bara lätta dagsryggsäckar på oss, det var väldigt smidigt. Den här etappen är 20 km och blev en av de tuffaste dagarna då en stor del av sträckan går i mjuk sand. Ett fint träningspass för benen! Det var skönt att ha med stavar som hjälpte till att hålla rörelsen framåt och inte sjunka tillbaka i sanden.

Etappen gick längs kusten hela dagen, det var blåsigt men soligt. Och fantastiskt vackert! Vi stannade titt som tätt och bara andades och kände förundran över naturens krafter. Trots det karga landskapet fanns det gott om växtlighet att beundra, mars-juni är bästa säsongen för blommor.

Vi hade med oss varmt vatten i termos för kaffepaus och sen en picknick-lunch. Leden går genom naturreservat med väldigt lite bebyggelse så inga passande matställen under den här dagen. Framåt eftermiddagen kom vi in till byn Vila Nova de Milfontes, en något större by än Porto Covo. Men det märktes att det är lågsäsong, byn slumrade och vi hade svårt att hitta en öppen restaurang. Fast middag blev det till slut och en god natts sömn med vila för trötta ben på ett trevligt hotell.

Här vandrade vi en del på stranden, men det visade sig vara ett undantag, mest går leden på klipporna högt ovanför vattnetFantastisk växtlighet, mars-juni är bästa säsongen om man vill se blommor längs leden
Ibland ger sig leden iväg från klippkanterna och tar en kort sväng in mot land
Framme vid etappmålet Vila Nova de Milfontes, en slumrande stad så här off-season


Våra vandringar och utflykter i Portugal:
Porto Covo - Vila Nova de Milfontes, dag 1 på Rota Vicentina
Vila Nova de Milfontes - Almograve, dag 2 på Rota Vicentina
Almograve - Zambujeira do Mar, dag 3 på Rota Vicentina
Zambujeira do Mar - Odeceixe, dag 4 på Rota Vicentina
Luz - Lagos, vandring på Rota Vicentina
Cabo de São Vicente & Sagres
Vandring i Sintra


/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar