torsdag 9 januari 2020

Sörmlandsleden - en uppdatering och hyfsat mycket statistik

Vi började ett projekt för några år sen att vandra hela Sörmlandsleden. Vi har inte satt någon deadline utan har tagit det i vår egen takt. Vi köpte till och med ett lantställe längs leden för att kunna komma ut lättare! Så under 2019 har vi haft mer fokus på att vandra Sörmlandsleden och gått etapper så ofta vi kunnat.

Sörmlandsleden består av totalt 100 etapper varav 62 är huvudetapper och resten är olika anslutningsleder, avstickare och rundslingor. Vårt första mål är att gå alla huvudetapper, det är det som krävs för att få diplom hos Föreningen Sörmlandsleden. Vi har inte gått etapperna i rätt ordning utan har anpassat oss utifrån praktiska förutsättningar som till exempel längd, väder, transporter och humör. Kanske fortsätter vi också med anslutningslederna när vi är klara med huvudetapperna för att ha gått alla meter på leden, eller vem vet det kanske dyker upp någon annan utmaning som vi går igång på.  


CJ är teamets statistiker så han har djupdykt i siffrorna för att få fram status på hur vi ligger till. En av utmaningarna är att längden på etapperna anges lite olika beroende på var man läser, på hemsidan, i boken Vandra Sörmlandsleden, i kartan över Sörmlandsleden, på skyltar längs leden och våra uppmätta siffror med GPS. I den här sammanställningen har vi använt oss av sormlandsleden.se som vi bestämde måste ses de officiella siffrorna. Enligt dessa siffror är Sörmlandsleden just idag (januari 2020) enligt våra beräkningar totalt 946 km fördelat på 601 km på huvudetapper och 345 km på övriga etapper. 

När det gäller statistik kan man ju hitta nästan oändligt mycket information att vrida och vända på siffror. Men här kommer en redovisning av antal etapper och kilometer vi gått och vad vi har kvar att gå. Vi har 23 huvudetapper kvar innan vi gått huvudleden, kan det hinnas med 2020? Vi får se, det är många andra äventyr planerade också för året! 
Efter inspiration av 100milsormland som också vandrar Sörmlandsledenhar vi en karta på väggen hemma där vi markerar med svart vilka etapper vi gått, så här ser kartan ut just för tillfället:Alla sträckor vi gått har vi också bloggat om så det finns många berättelser, bilder och detaljer att grotta ner sig i om man vill på sidan Team Vildmark: Sörmlandsleden. Vi har verkligen gillat den här leden, den är oftast dragen genom fina områden och välunderhållen. Sörmlandsleden har blivit en stor del av vårt friluftsliv. Stort tack till alla frivilliga som ser till att vi andra får njuta av den!

Nu loggar vi ut och tar en tur på hemmaetappen 12:1, vi ses på leden!

/CJ

2 kommentarer:

  1. Jätteroligt att få följa era vandringar längs Sörmlandsleden. Blir spännande att se hur mycket ni går i år.
    Team_5B

    SvaraRadera
  2. Tackar! Det har blivit ett roligt projekt som gör att vi tar oss ut i skogen och utforskar nya områden. Fler rapporter kommer! //Annika - Team Vildmark

    SvaraRadera