lördag 28 september 2019

Gotska Sandön - dag 1

Så har vi äntligen besökt nationalparken Gotska Sandön! Det har stått på önskelistan ett tag, och den här sommaren var det vår tur att få utforska den här magiskt vackra ön.

Dag 1 - Fredag
Vi utgick ifrån Nynäshamn och tog pendeln dit, väldigt smidigt även om det blev att gå upp tidigt den här fredagsmorgonen. Båten går varannan dag så man får välja att stanna 2 eller 4 nätter, alternativt göra en dagstur. Men resan ut är rätt lång (3 timmar från Nynäshamn och 2 timmar från Fårösund) så det blir mycket båtresa i relation till tid på ön, så jag rekommenderar absolut att man stannar kvar ett par nätter. Vi hade bokat fredag-söndag med övernattning i en stuga vid lägerplatsen med 2 rum.

Det hade blåst rätt mycket dagarna innan så A var hyfsat nervös för resan, och det visade sig bli en rätt tuff båtfärd. Redan 10 minuter efter Nynäshamn började berg-och-dalbanan och så var det höga vågor hela vägen över. Låt oss säga att det var fler som inte uppskattade turen, och att vi alla var nöjda när vi såg Gotska Sandön i horisonten.

Båten lägger till på olika platser beroende på väder och vind, men den här dagen låg vindarna rätt så vi la till på stranden Las Palmas. Då är det 4 km till lägerplatsen, men om vädret är annorlunda kan promenaden bli uppemot 10 km då båten behöver lägga till längst ner på ön. När vi lagt till hjälpte alla till att få av bagaget med hjälp av en langningskedja, smidigt och snabbt. Bagaget åker på traktorflak medan vi andra får snällt promenera. Vi gick långsamt upp mot lägerplatsen och satte oss efter ett tag på stranden för att äta lunch. Vi hade med oss stormkök, men den här helgen var det helt förbjudet att använda stormkök (med undantag för vid grillplatsen vid lägerplatsen). Det visste vi var möjligt så vi hade garderat oss med mat som gick att äta utan att kräva uppvärmning.

Efter en tuff resa var det skönt att andas frisk luft, få lite energi, njuta av stranden, havet och första intrycken av ön. Resten av våra medpassagerare hade spritt ut sig så vi fick stranden för oss själva. Vi fortsatte sen med en långsam promenad upp mot lägerplatsen för att hämta bagaget och checka in i stugan. Vi var positivt överraskade, väldigt fin standard på stugan och hela området runt lägerplatsen var välordnat och charmigt. Det gav en atmosfär som påminner om livet runt en fjällstuga, alla är positiva, förväntansfulla och småpratar med varandra om vandringar man gjort eller tänker göra.

Eftersom vi var trötta efter resan (och dessutom hade åtminstone A haft en sömnlös natt kvällen innan) så blev det en tupplur innan vi gav oss ut för att fortsätta utforska ön. Vi nöjde oss den här eftermiddagen att vandra längs Bredsandsslingan och att avrunda med att utforska området runt Fyrbyn. Det räckte som äventyr för första dagen, vi hade sen en fin kväll med middag utomhus och en god natts sömn!

Extremt fokuserad på horisonten för att hålla sjösjukan under kontroll
Äntligen framme, bagaget lastas av
Skönt att slippa bära bagage

Och skönt att röra sig igen efter sjösjukefärden... 
Traktorvägen mot tältplatsen, det finns dock finare stigar vid sidan om som passar bättre att gå på
"Finns det en kanon ska CJ posera", det är sen gammalt
Gamla bergrum som nu används som matkällare för de som bor i stuga i Fyrbyn


Fantastiskt fint markerade leder runt hela ön, tillsammans med en karta som man kan hämta på flera platser runt ön gjorde det lätt att hitta
Här går vi mot Slåtteränget och öns kapell 
Här i Fyrbyn finns ett museum över ön, och 30 min om dagen är en väldigt liten kiosk öppen. 

Besök i fyren, även här finns ett museum som är väl värt att besöka
Inne i fyren


Bredsand på öns norra udde
Här spenderade vi nätterna, en fin stuga med enkel standard men väldigt fräscht och fint
Fredagkväll så det är klart det blir taco! Det fanns kylskåp i stugan så inga problem att ha med kylvaror. 

Hela vår tur till Gotska Sandön:
Gotska Sandön - dag 1
Gotska Sandön - dag 2
Gotska Sandön - dag 3
/A

1 kommentar: