söndag 15 september 2019

Måsnarenleden, Södertälje

En semesterdag i juli så var det dags att vandra den 12 km långa Måsnarenleden i Södertälje. Jag hade läst en del blogginlägg som var kritiska till leden så jag hade låga förväntningar. Men jag blev definitivt positivt överraskad. Det är en stadsnära vandring så det är förstås en bit från vildmarken och fantastiska naturupplevelser. Men jag gillade variationen med sommarstugeområde, gammalt militärfält, stig längs sjön Måsnaren, fornborg och friluftsområde. Och så gillar jag att det finns vandringsleder nära civilisationen som är lätta att ta sig till, jag tänker att det gör friluftslivet mer lättillgängligt.

Måsnarenleden är en en rundslinga så det finns flera platser att börja på. Jag valde att parkera vid Tveta Friluftsgård och vandra medsols. Där går man först på grusväg förbi en del hus för att sen komma in i skogen. Här går leden tillsammans med motionsspår från Tveta friluftsområde. Trots att jag gick längs med sjön hela tiden så är det inte så många ställen man ser sjön på den här södra delen. Leden fortsätter genom det gamla militärområdet som nu är övergivet, men det finns en hel del byggnader kvar om man vill göra lite Urban exploration samtidigt.

En kort bit gick leden tillsammans med Täljeleden och så var jag äntligen framme vid sjön på riktigt och tog kaffepaus vid första bästa platsen. Här går leden längs vattnet, med en avstickare upp på en fornborg. Trots att jag hela tiden vandrade nära motorväg och civilisation så var det ändå en fin naturupplevelse där jag gick ensam längs vattnet. Leden går via Eklundsnäs badplats, som den här dagen kändes övergiven och tom. Jag åt lunch vid ett picknick-bord vid badplatsen innan jag gick sista delen tillbaka mot Tveta. Här går Måsnarenleden ihop med Sörmlandsledens etapp 9.

Med all fantastisk natur i det här området runt Södertälje är Måsnarenleden kanske inte det första valet om man vill uppleva vildmark, men som stadsnära vandring får den med beröm godkänt. Varierat, med fin natur och en del kulturupplevelser, bara ett stenkast från stan.

Starten vid Tveta friluftsgård
Enda platsen på södra delen av sjön där man faktiskt också ser MåsnarenGenom det gamla militärområdet går leden på grusvägarEn väldigt lång raksträcka rakt igenom militärområdet
Uppe på fornborgen längs sjöns norra strandPå väg in mot Eklundsnäs

Här mötte jag så Sörmlandsleden, den här etappen har vi inte gått hela ännu, vi tänkte spara den till en vinterdag


/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar