lördag 9 mars 2019

Härnöängen och Stora Härnöns naturreservat

Tillsammans med en av våra ungdomar bestämde vi oss för att göra en utflykt och smaka på kakbordet vid Taxinge slott. Eftersom vi inte är som alla andra familjer så kan vi inte bara äta kakor utan behöver få lite skogsluft samtidigt. Och i närheten av Taxinge slott ligger Härnöängens naturreservat med en kort vandringsled som vi passade på att utforska.

Strax innan Taxinge, precis vid stationen för ångtågen från Mariefred, finns en avtagsväg som leder till en parkering vid naturreservatet. Härifrån går en led med blå markeringar som vi följde. Första biten går genom den fina ängen för att efter ett tag vika av in mot skogen. Stigen blev sen mer ansträngande och gick brant uppåt mot Hälsingberget. Inte så mycket utsikt eftersom träden växer höga, men ändå en vacker skog. Terrängen var väldigt varierad med öppna ängar, trolsk skog, steniga hällmarker och branta partier.

Turen blev lite mera ansträngande än vi tänkt oss, så ett par riktigt bra skor är att rekommendera. När vi var klara körde vi vidare mot slottet och firade med goda kakor på slottet och shopping i en av butikerna på slottsbacken. Det går förstås utmärkt att parkera vid slottet och vandra till naturreservatet för en längre tur. Eller kanske ta båten från Mariefred på sommaren, det verkar mysigt! Rundturen i naturreservatet är ca 4 km och går man från slottet blir det nog runt 8 km. Vi kan helt klart rekommendera turen som en bra kombo med både natur och slott!

Den streckade linjen är vandringsleden som vi gickFinalen vid Taxinge slott


/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar