söndag 3 mars 2019

Sörmlandsleden etapp 58: Skanssundet - Kasholmen, Mörkö

Väderprognosen inför helgen utlovade soligt på lördagen och snö på söndagen, så vi passade på att ta oss en lördagstur längs Sörmlandsleden. Vi letade efter en lagom lång etapp som skulle gå att ta sig till och från smidigt, och vi valde etapp 58 på Mörkö. Etappen går från bron vid Pålsundet upp till färjelägret vid Skanssundet. Vi parkerade vid etappstarten vid Pålsundet och tog sen bussen norrut till Skanssundet, väldigt smidigt! Som bonus fick vi en sightseeing-tur på Mörkö när bussen slingrade sig sig fram mot färjan.

Vi började med att utforska färjelägret, rätt dött så här års men det är säkert annorlunda när det är full fart på restaurang, camping och hamn. Första delen av etappen går längs grusvägar, förbi den enorma parkeringen till Grevens bad. Här mötte vi några andra som var ute och promenerade, det blev de enda personerna vi såg på hela turen. Sen gick leden in i skogen som den första biten mest består av odlad barrskog uppblandad med kalhyggen. Men det fina vädret gjorde även den delen njutbar, vi passade på att ta förmiddagskaffe vid ett av kalhyggena.

Efter ett tag ändras naturen till att bli mer vild och varierad, rätt kuperat med stigningar. Det passade oss bra som just nu provar nya skor och stavar, nyttigt att testa olika terräng. Variationen gör också turen intressant, det händer hela tiden något nytt. Vi hittade ett fint lunchställe uppe på en av höjderna, dock inte så mycket utsikt eftersom träden växer höga. Efter ett tag korsar leden bilvägen som går över Mörkö och leden närmar sig vattnet. Precis vid passagen över vägen fanns intressanta skyltar som berättade om Bruno Liljefors som målade många av sina tavlor här i trakten. Efter en stunds vandring på andra sidan klättrade vi uppåt till en fin utsiktsplats med utsikt över Järnabygden.

Sista delen går genom kohagar, men det var tomt på kossor så här års. Här var det lite svårt att se hur leden gick, det fanns inte så många markeringar och en otydlig stig. Vi fick kolla i kartappen några gånger för att se att vi följde rätt väg. Väl tillbaka vid parkeringen klättrade vi upp på berget vid Kasholmen för att få lite sista utsikt innan vi avrundade dagen.

Här möts etapp 57 och 58 vid Kasholmen
Smidigt med buss över ön
Här går Sörmlandsleden över vattnet via bilfärjan, det får vi prova en annan gång
Så ger vi oss av på etapp 58

En enorm parkering mitt i ingenstans, det visade sig ligga ett populärt bad här men det var inte så poppis den här kyliga marsdagen

Vart tog leden vägen?


Sista bilden från Kasholmen innan det var dags att bege sig hemåt
Det finns en serie geocachar längs bilvägen men inte lika många längs vandringsleden, det blev i alla fall fyra burkar loggade under vandringen.

Sammanfattningsvis får vi säga att det här var en trevlig tur med varierad terräng och extra plus för att det går enkelt att ta sig mellan start och mål, totalt blev turen 12 km.

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar