lördag 3 november 2018

Sörmlandsleden etapp 5: Paradiset - Handen

En kylig höstdag längtade vi efter Sörmlandsleden, så vi valde att ge oss av mot nästa etapp som vi inte gått ännu, etapp 5 från Paradiset till Handen. Området runt Paradiset har vi vandrat i flera gånger tidigare, det är verkligen fina skogar, stigar och sjöar här. Den här gången tog vi pendeln och sen buss 709 till hållplatsen Ådran. Därifrån är det en kort (men mot slutet väldigt brant) promenad till torpstugan och parkeringen vid Paradiset.

Torpstugan är öppen på söndagar och drivs av föreningen Paradiset-Hanvedens vänner. Eftersom det var söndag så var vi förstås tvungna att börja turen med en våffla och kaffe. Vi fick en rolig pratstund med mannen i stugan som bland annat berättade historien om samen Aslak Partapuoli och samelägret som fanns i skogarna här. Mätta och varma gav vi oss sen iväg längs etapp 5. Första delen går längs Paradisets stigar, vältrampade och med gott om rastplatser. Det var en fin höstdag så det grillades korv vid alla eldstäder vi passerade. 

Hela etappen går genom skog och vildmark och passerar flera naturreservat och sjöar. Vi hittade en fin udde vid sjön Öran för lunchpaus. Vi hade kvar en påse hemma-torkad Varma koppen som gav lite värme (recept hittar du här). Vädret skiftade under dagen från ruggigt blåsigt till strålande sol till säsongens första snöfall. 

Sista delen går vid Rudans friluftsområde där det blev lite mer folk och avslutas sen direkt vid Handens pendeltågsstation. Som boken Vandra Sörmlandsleden konstaterar "Om du aldrig tidigare vandrat Sörmlandsleden och söker något nära Stockholm, välj denna först". Det här är verkligen en nybörjarvänlig vandring men samtidigt har etappen gott om den där vildmarkskänslan man vill åt. 


Våfflor i torpstugan vid Paradiset
Paradiset

Många fina slingor finns det runt Paradiset


Ett tjusigt vindskydd vid Trehörningen, grillplats finns i skogen bakom


Det blev några trattkantareller plockade längs leden 

Vi såg inga jägare, förhoppningsvis håller de sig en bit från Sörmlandsleden

Linssoppa med saffran
Runt Rådan får man lära sig om träd, det behöver vi träna på!

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar