lördag 24 november 2018

Sörmlandsleden: Järna - Mölnbo

När vi började leta efter ett lantställe så var ett önskemål att det skulle ligga vid Sörmlandsleden. Och så blev det! Vi har nu ett jättefint ställe i Molstaberg ett stenkast från etapp 12:1 och den vackra sjön Akaren. En finess med det här huset är alltså att man kan vandra hit längs Sörmlandsleden, så det ville vi prova en helg.

Vi tog pendeltåget till Järna och letade där på de orangea markeringarna som leder fram till etapp 11 på Sörmlandsleden. Leden går först genom stadsbebyggelsen och ger sig sen in i kyrkoreservatet Trollskogen. Vi stannade till vid en fin rastplats och loggade geocachen Eldplatsen. Leden fortsätter nu i skog och med minimal civilisation i rätt många etapper, genom den sörmländska vildmarken.

Den här etappen går genom ett gammalt gruvområde Järna gruvor, så det fanns gott om sevärdheter i form av gruvhål med informationsskyltar längs vägen. Det är fascinerande att fundera över hur livet i skogen såg ut på 1800-talet när det var full fart i gruvorna. Halvvägs längs etapp 11 finns en kallkälla  med fint vatten och en bra plats att rasta på. Det var dock andra vandrare där redan så vi gick en bit till innan vi hittade en fin öppen yta att äta lunch på.

Etapp 11 slutar vid Vattgruvsmossens naturreservat, här har vi varit tidigare och geocachat. Nu följde en väldigt vacker del av leden på etapp 12, fantastiskt fin natur och trevliga rastplatser längs mossen. Det går dessutom ett par leder runt mossen som vi får återkomma till någon annan gång, det här är en bra halvdagstur från nya lantstället.

Nån kilometer in på etapp 12 kommer man till vägskälet där anslutningsleden mot Mölnbo tar vid, etapp 12:1, vår "hemmaetapp". Leden går fint längs sjön Akaren, det var ett väldigt vackert eftermiddagsljus över sjön när vi gick den här höstdagen. Vid eldplatsen nere vid vattnet går det sen en stig som tar sig från leden in i vårt fritidshusområde, så vi tog nu en avstickare och gick hem för att tända en brasa och mysa i höstmörkret. Det tog dessutom en stund att rensa dagens svampskörd av trattkantareller och rödgul trumpetsvamp.

Skönt att komma in i skogen, här är vi vid Trollskogens kyrkoreservatKallkällan på etapp 11 

Lunch - soppa med ris, oliver och falafel
Tunnelgruvan, en av många gruvor i området 

Som tur var fanns det staket runt de största hålen

Efter en svampplockningspaus glömde jag stavarna och fick springa tillbaka, men de stod lugnt och fint och väntade på mig

Rastplatsen vid Vattgruvsmossen

Vandringsleder att utforska runt Vattgruvsmossen
Påkostat gränsröse
Så ger vi oss in på etapp 12, men bara en kilometer eller så

Här går vi mot ljuset längs sjön Akaren

Stigen mot Molstaberg
Dagen efter fortsatte vi turen tillbaka till etapp 12:1 och tog resterande väg ner mot Mölnbo. Leden fortsätter vackert via våtmarker och sjöar fram till idrottsplatsen i Mölnbo. Här satte vi oss på en bänk och åt lite lunch innan det var dags att ta pendeln hemåt.


Framme vid etappslutet vid Mölnbo IP
Smidigt att ta pendeln både till start och slut, här är vi nu framme i Mölnbo
Fantastiskt fina etapper! Det här är en lagom dagstur också även om det så här års hinner bli mörkt innan man är framme, men hela turen borde inte vara mer än 16-17 km, för oss blev det nån kilometer extra med vår avstickare till Molstaberg.

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

/A 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar