lördag 10 november 2018

Sörmlandsleden Skottvångsrundan

Vi lyckades pricka in en vandringsdag med fantastiskt höstväder - klart, kyligt och soligt. Vi ville gå en rundtur i närheten av vårt nya lantställe i Molstaberg så vi valde att åka till Skottvångs gruva och där ta den långa turen på drygt 9 km som också kallas för Stenhuggarmon. Vandringen utgår ifrån gruvan och går längs Sörmlandsledens etapp 15 fram till sjön Mellan-Marviken och tar sedan etapp 15:2 tillbaka till gruvan.

Slingan går genom ett område som kallas Mälarmården med blandad skog, naturreservat, berg och längs Marviksjöarna. Här kunde man på bronsåldern segla mellan Mälaren och Östersjön. Mer intressant information hittade vi i häftet om Marviksleden från Åkers hembygdsförening. Marviksleden har blå markeringar och är en 6 km slinga som delvis följer Sörmlandsleden men som också utforskar området norrut.

Vi loggade några geocachar vid Skottvång innan vi gick längs Millsjön mot berget Stenhuggarmon och utsiktstornet där. Nere vid vinskyddet vid Mellan-Marviken viker etapp 15 av norrut på andra sidan sjön och etapp 15:2 fortsätter. Här gjorde vi en avstickare eftersom vi redan vandrat en del av etapp 15 men saknade den här korta sträckan mellan sjön och där anslutningsleden från Läggesta kommer in. Och om vi nu ska vandra hela Sörmlandsleden gäller det att se till att alla delsträckor är trampade på!

Det var full aktivitet vid vindskydden och eldstäderna nere vid sjön, men vi hittade en lugn plats för att laga lunch. Leden fortsätter sen i utkanten av naturreservatet Marviken tillbaka ner mot gruvan. Som avslutning utforskade vi gruvområdet en del, muséet var inte öppet men däremot både restaurang och handelsbod. Efter inköp av ett par fina skålar var vi nöjda med dagens tur.  Inte den mest anmärkningsvärda skogen, men en fin rundtur med utsiktstornet, sjöarna och gruvan som höjdpunkter.
 
Vi inleder turen med att inspektera vindskydden vid Skottvångs gruva
Det andra vindskyddet vid Skottvångs gruva
Runt skogen finns en skulpturutställning Art in the green box
Mycket att läsa om gruvan och området
Vi valde den långa rundslingan, som med en längre avstickare vid Marviken totalt blev 12 km
Underbar höstsol
Utsiktstornet på berget Stenhuggarmon, här fanns också en cache Utsiktstorn

Marviksledens blå markeringar tillsammans med Sörmlandsleden

Väldigt fint och välskött dass på leden, tack för det!

Bildbevis på att vi nu vandrat hela etapp 15, vi tog en avstickare hit till vägskälet för etapp 15:1 och vände sen tillbaka
I bloggen från vår Vildmarkstur mellan Läggesta och Gnesta finns en likadan bild där vi signerar just den här loggboken
Vindskydd och eldstäder vid Mellan-Marviken

Lunchen blev rester (vegansk fish&chips) tillsammans med nyplockade trattkantareller
Tillbaka vid Skottvångs gruva
Inte första gången CJ poserar vi en kanon!

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar