söndag 27 augusti 2017

Roadtrip till Tyskland och Luxemburg

Hur sammanfattar man 19 dagars roadtrip till Tyskland och Luxemburg på bästa sätt? Vi har så mycket att berätta men svårt att få ihop det till ett intressant inlägg. Det får bli ett axplock av bilder blandat med våra bästa upplevelser och tips.
Vi har de senaste åren blivit mer nyfikna på Tyskland eftersom vår son var utbytesstudent där, han har dessutom en flickvän i Tyskland och planerar att flytta dit i höst, sen har vi också haft en tysk utbytesstudent hos oss. Så, det var hög tid att utforska Tyskland bättre.

Hur gick det då?
 • Vi åkte ungefär 5000 km.
 • Vi besökte samtliga tyska förbundsländer (fast om vi ska vara helt ärliga så är det gränsfall när det gäller Hessen som vi bara nuddade lätt när vi åkte båt på Rhein).
 • Vi har besökt städerna Jönköping, Flensburg, Bremen, Münster, Rheurdt, Moers, Xanten, Koblenz, Bacharach, Trier, Beaufort, Bastogne, Luxemburg city, Stuttgart, Nürnberg, Jena, Stadtroda, Lützen, Dresden, Lübeck, Växjö (och passerat genom ytterligare en mängd städer och byar).
 • Vi har bott på mestadels charmiga hotell, ett par bokade vi under tiden men de flesta hade vi bokat innan.
 • Vi har ätit enkel, tysk, kolhydratrik mat, druckit god öl och gott vin och gått upp x antal kilon.
 • Vi har mest besökt städer och inte utforskat så mycket vildmark och vandring på den här turen (pga ett trasigt knä som inte klarade några längre vandringar). Men vi försökte lägga in korta promenader för att ändå få uppleva en del natur. 
 • Vi har loggat 33 geocachar i 5 länder (Sverige, Danmark, Tyskland, Belgien, Luxemburg).
 • Vi har varierat autobahn-körning med slingriga landsvägar för att få en bra mix av upplevelser.
 • Vi har lärt oss en hel del om hur man gör en bra roadtrip och vad vi behöver göra annorlunda nästa gång (packa smartare, äta nyttigare, träna mer...).

Några av våra höjdpunkter och tips kommer här!

Det gäller att ta varje tillfälle till naturupplevelser, här blev det en promenad i terrängen medan vi väntar på färjan i Bøyden.

Bremen gillar vi, CJ har varit här mycket med jobbet och han fick nu visa alla sina favoritställen.

Vi fick utforska sonens trakter i Nordrhein-Westfalen från sitt utbytesår, väldigt roligt! Här vandrar vi runt i Xanten efter ett besök på den arkeologiska parken där.

Vi gjorde en dagstur med båt längs Rhein från Koblenz till Bacharach, mycket avkopplande och med en hel del vyer att beundra under tiden.

Bacharach var en charmig by, här hade vi gärna stannat längre.

Vi tog en vandringstur i Bacharach som följde den gamla stadsmuren 

Så hamnade vi i Luxemburg på landet i Beaufort, charmigt hotell och fantastiska vacker natur i området.
Vi bodde granne med det här sagoslottet, Beaufort Castles. Det är faktiskt två slott, här är det medeltida slottet och bakom ligger ett renässansslott. 

Till området i Luxemburg kommer många vandrare, vi hade innan tänkt oss göra lite längre turer men nu blev det kortare vandringar runt området. Här går vi en bit på Mullerthal Trail som slingrar sig fram i området. 


Med en militärintresserad familjemedlem så hamnade vi förstås i Bastogne i Belgien och krigsmuseet där, ett väldigt välgjort museum och intressant även för de som inte är lika fascinerade av andra världskriget...


Även i Bastogne fick vi in en kort vandringstur och gick en bit längs Promenade de Bois de la Paix.

Bara att åka bil runt byarna i Luxemburg var en upplevelse med vacker natur, vyer, charmiga byar och slingrande vägar.

Vi besökte den fascinerande staden Luxemburg City och gick en stadspromenad med hjälp av en broschyr från turistbyrån i stan. 

Posering vid en Earth Cache i Luxemburg City, det här var ingen riktig geocachingresa men vi passade som vanligt på att logga en del geocachar samtidigt. Tack vare geocachingen upptäcker man ju också platser vi inte hade hamnat på annars!

I Speyer hittade vi en vandrare! En pilgrim på väg mot Santiago de Compostela. 

Vi hängde i Stuttgart några dagar för att besöka sonen och hans flickvän, vi gillade området Am Feuersee där vi också bodde. 

Landsmuseum i Stuttgart hade mycket att utforska

Vi tog en tripp till TV-tornet i Stuttgart för att njuta av utsikten, det är tydligen världens första TV-torn.
Utsikt över Stuttgart

En nästan obligatorisk sevärdhet i Stuttgart är Mercedes museet, spännande arkitektur och hur mycket som helst att titta på. Nästan lite för mycket så mot slutet gick vi lite fortare och längtade efter fiket i botten av museet.

Stuttgart är en backig stad, här är en vy från Karlshöhe en tidig morgonjogg. 

Sen hamnade vi i Thüringen, vi promenerade i Weimar men gillade mer den avslappnade känslan i grannstaden Jena.

Så besökte vi vår utbytesstudent i Stadtroda och tog en tur längs Skulpturenweg med skulpturer och geocachar. 
Som historieintresserade svenskar så är förstås Lützen ett obligatoriskt besök. Vi hann med både slottsmuseet i stan och Gustav Adolf Gedänkstätte som mest handlade om slaget vid Lützen. Sevärt, även om audioturen (självklart på svenska) här vid stenen var något väl omfattande och vi tröttnade efter ett tag.

Nästa stopp längs vägen blev Dresden där vi började med ett besök på Panometer. Svårt att beskriva upplevelsen men det är en 360° utställning där man får uppleva livet i Dresden på barocktiden. Det blev en väldigt bra start på Dresden-besöket eftersom vi fick en bild över hur staden var uppbyggd. 

Krigsmuseum kan man ju inte få för mycket av (eller...), så det blev en tur till Dresdens militärmuseum. Det fanns oerhört mycket att utforska här men eftersom vi också ville hinna med Dresden så fick vi hoppa över en del utställningar.  

Fascinerande och sorgligt att tänka på att alla gamla byggnader man ser i Dresden faktiskt har byggts upp igen efter kriget, Dresden var ju en av de städer som nästan helt förstördes under andra världskriget. 

Sista tyska staden som vi utforskade var Lübeck, här hörde vi för första gången under vår resa gott om svenska på gatorna. Här är ju inte långt till de olika färjorna norrut mot Danmark och Sverige. 

Det var första gången vi åkte över Öresundsbron, också en upplevelse!

Fler bilder från turen hittar du på vårt Instagramkonto @team.vildmark

/A

2 kommentarer:

 1. Jättefina bilder och text av eran roadtrip resan genom Tyskland!
  Kram, Alexa

  SvaraRadera
 2. Ett underbart program, min syster bor i Stuttgart med sin man, jag besöker dem då och då, min bil som helhet kan också övervinna mer än 5000 km...

  Men förutsatt att jag har köpt och bytt ut alla reservdelar https://www.topreservdelar.se/ måste de vara av hög kvalitet, minst inom 2 veckor måste jag prova min bil.
  Då överraskningar på vägen brukar inte hända och resan, trots att en lång, vanligtvis mycket intressant och mättad. Vad sägs om själva resan? Åh, jag gillar det, speciellt som bor på ett hotell eller dricker morgonkaffe någonstans i en väg kafé för mig är en sorts ovanlig romantisk) Om jag hade mer fritid skulle jag definitivt resa mer ofta)

  Vänliga hälsningar, Pablo!

  SvaraRadera