söndag 11 juni 2017

Skogsstigen i Rösjöskogen


Rösjöskogen är en av våra hemmaskogar i Sollentuna och där hamnar vi ofta för både motionspass och skogsvandringar. En fredagseftermiddag när jag längtade både efter motion och skogsluft blev det en tur längs den gröna leden Skogsstigen som går från Södersättra till busshållplatsen Rösjön.

Jag parkerade den här gången vid Edsbergs sportfält och vandrade först mot starten vid parkeringen i Södersättra vid kolonilotterna. Det finns en app Roundme där man kan se hur det ser ut vid den parkeringen och runt omkring. Jag har bara kollat via datorn men det går att använda VR-glasögon också, kommentera gärna om du provar det! Strax bakom parkeringen finns en av grillplatserna i området. På Sollentuna kommuns hemsida finns också karta över Rösjöskogens naturreservat där Skogsstigen är utmärkt.

Först går leden förbi kolonilotterna och en kort bit längs motionsspåret innan leden viker av in i skogen. Här finns gott om stigar så det gäller att ha koll på de gröna trianglarna. Leden passerar precis förbi en av ätten Jarlabankes runstenar, missa inte den. Jag missade faktiskt stenen den här gången, så jag fick göra ett återbesök för att ta kort! Det är en liggande sten några meter från vägen.

Starten vid Södersättra koloniområde
Häming och Jarlabanke lät röja väg och göra broar efter sin fader och Estrid efter sina söner Ingefast och Ingvar. Gud hjälpe deras ande

Grillplatsen där Roslagsleden går in, strax efter att Skogsstigen går in i skogen


Ytterligare en grillplats vid den södra delen av leden, dock tomt på ved den här dagenÄven om området är populärt bland motionärer så håller sig de flesta på motionsspåret så mitt i skogen fick jag vandra helt ensam. Jag går ofta motionsspåret så det var intressant att uppleva "min" skog från andra håll. Det är ingen märkvärdig naturupplevelse, men ett enkelt sätt att få skogskänsla i stan. Leden slutar rätt abrupt framme vid busshållplatsen Rösjön. Om man vill ta sig tillbaka till parkeringen vid Södersättra så är det inte helt enkelt, kanske är det smidigast att ta buss 607 till Edsbergs sportfält och gå vidare mot Södersättra därifrån. Eller så gör man som jag, tar motionsspåret tillbaka. Det går också att gå fram till Rösjöbadet och ta den blå leden Rösjön runt tillbaka mot Södersättra.

Den här dagen var det väldigt varmt och jag hade inget vatten med mig, så jag köpte mineralvatten på campingen. Och fick samtidigt en trevlig pratstund med vaktmästaren som tipsade att det bästa tipset en varm sommardag är att dricka hett te med dadlar till. Kanske får prova det i sommar då. Efter vattenpausen drog jag upp tempot och "powerwalkade" längs motionsspåret tillbaka. Skogsstigen är 2,5 km enkel väg, men min fredagstur blev ca 7 km med start och stopp i Edsberg.

Här tar det slut!
Vilade lite vid badplatsen innan jag vände tillbaka

Mer på bloggen från Rösjön:


/AInga kommentarer:

Skicka en kommentar