lördag 22 april 2017

Vandra Öjaleden på Landsort/Öja

En av våra favoritöar i Stockholms skärgård är Öja eller Landsort som ön också kallas. Vi har skrivit några tidigare blogginlägg om turer där, en vårutflykt och en bunkertur. I år var vi tillbaka och hade med oss hela släkten för att fira en födelsedag. När vi hade skickat hem alla på söndag eftermiddag njöt vi av lugnet i skärgården med en tur längs Öjaleden, en vandringsled på ön.

Om man googlar på Öjaleden så hittar man inte så mycket information, det här är en vandringsled som absolut skulle kunna marknadsföras mer. Vandringsleden går parallellt med grusvägen från Landsort by upp till ERSTA batteri i norra delen av ön. Ett tips om du tänker besöka batteriet eller ta en promenad till Norra hamn är att ta Öjaleden åt ena hållet och grusvägen åt andra, på så sätt får du se ännu mer av ön.

Leden börjar strax efter Landsort fågelstation vid Öjavallen, en fin skylt visar vägen. Ledmarkeringarna har ursprungligen varit vita tygremsor, men nu är de kompletterade med tejpremsor också. Även om leden inte är väldigt upptrampad så är det lätt att hitta tack vare markeringarna. 

Större delen av leden går över klippor och hällar, men också genom buskage och en del träskmark. Vi misstänker att det finns en hel del spännande här för både fågelskådare och fältbiologer, tyvärr är vi dåliga på både fåglar och växter så vi kan inte ge några detaljer kring det. Efter ett tag passerar leden över en liten grusväg. Vägen leder till höger till en av flera kanoner på ön. Ta gärna en avstickare och utforska kanonen eller bara njut av utsikten ut mot havet.

Här börjar leden

Vita tygstycken som fladdrar i vinden hjälper till att hitta rätt


I början passerar leden förbi nät som används för att fånga fåglar för ringmärkning

Leden går en bit från havet, men här har vi gjort en avstickare för att beundra havet och kanonerna
Inte bara en betongklump utan här under finns en kanon

När vi gick leden förra gången så vill vi minnas att den avslutades tidigare. Vid nästa grusväg (som självklart leder till ytterligare en kanon) går nämligen de vita markeringarna ut till stora vägen, medan de nya tejpmarkeringarna leder vidare in i skogen. Vi fortsatte förstås in i skogen för att se vart vi skulle ta vägen. Tejpen bytte färg efter ett tag och vi följde stigen genom en tätare och rätt risig skog. 

Slutligen kommer leden fram till ett berg, och när man klättrat upp på berget är man framme vid Landsorts batteri. Här tar leden slut efter drygt 3 km skulle vi gissa på. Då är det bara att gå ut till stora vägen som går från norr till söder på ön och vända tillbaka längs grusvägen. Vi mätte aldrig avståndet, men vi skulle gissa på att turen totalt blir runt 7 km inklusive några avstickare. 

Här har markeringarna blivit gul-svarta istället
Framme vid Landsort batteri

På väg tillbaka förbi skjutbanan

Längs grusvägen tillbaka till byn finns några sevärdheter som den här gamla pestkyrkogården

Hela ön är ett naturreservat

2 kommentarer:

  1. Det är verkligen fin där ute! Var ett tag sedan jag var där nu blev jag sugen på en tur igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det fint! Det här är en ö som vi återkommer till med jämna mellanrum.

      Radera