fredag 14 april 2017

Tidens väg i Igelbäckens kulturreservat

En söndagseftermiddag fick vi akut vandringsbehov, så vi ville ta en kort tur och uppleva något nytt i närområdet. Det blev då en vandring längs Tidens väg vid södra delen av Järvafältet mellan Akalla och Hjulsta. Tidens väg är en kultur- och naturstig för att visa på historien i området. Tanken är att skolklasser och andra ska ta sig ut i naturen och samtidigt lära sig historia längs vägen.

Vi parkerade vid Akalla centrum och promenerade först till Akalla By. Tänk att vi bott några kilometer härifrån i nästan 20 år och aldrig varit här med familjen. Ett jättefint ställe med djur, gamla byggnader, ponnyridning, minigolf, ett trevlig kafé och en massa annat.

Vi köpte glass i kaféet och gav oss sedan iväg mot starten av Tidens väg. Vid starten och sen vid ytterligare 4-5 platser finns informationsskyltar som berättar om hur det såg ut på platsen förr i tiden och vad som finns här nu. Mellan skyltarna finns bara någon enstaka markering, så det gäller att ha med sig en karta så man vet hur man ska gå. Vi plockade på oss en folder i Akalla By så vi hade full koll på vart vi skulle gå.


Monument över det militära övningsområdet
Akalla by


Leden passerar Hästa gård som tydligen är Stockholms enda levande jordbruk, det verkar märkligt men det stämmer säkert. Det är också ett av världens största stadsjordbruk. Tydligen är arrendet uppsagt till årsskiftet 2017 så vi får väl se om det fortsätter vara ett aktivt jordbruk efter det eller vad Stockholm stad har för planer med gården.

Hela området som Tidens väg går igenom ligger i Igelbäckens kulturreservat. Syftet med ett kulturreservat är att "möjliggöra vård och bevarande av värdefulla kulturpräglade landskap". Det innebär att man inte bara skyddar naturen som vid ett naturreservat utan även byggnader, verksamheter, lämningar mm. Här runt Igelbäcken handlar det om att bevara odlingslandskapet som har spår ända tillbaka till bronsåldern.

Igelbäckens kulturreservat

Så här ser informationsskyltarna längs Tidens väg ut, med information om DÅ och NU

Pedagogisk station där man kunde pumpa upp vatten ner till ån


Konstverk vid Hästa gård
Vi promenerade längs grusvägarna, läste på skyltarna och försökte tänka oss hur det har sett ut här under bronsålder fram till idag. Det är ett fascinerande landskap så nära miljonprogrammets betonghus.

Framme vid Järva Discgolfpark så tar turen slut. Ett tips är att ta en avstickare här och gå upp på Granholmstoppen och njuta av utsikten. Det skippade vi dock den här gången. Sen kan man gå vidare fram till Hjulsta och ta tunnelbanan tillbaka till starten. Men vi valde att gå tillbaka till bilen vid Akalla centrum via andra stigar i området, så turen blev för oss nästan 7 km, även om själva sträckan som är Tidens väg bara är runt 2 km.





Grillplats vid torpet Kolkärr

Här kan man vila en stund, njuta av solen och samtidigt läsa om stadens planer på en ny begravningsplats precis här
Allt som allt en trevlig tur och en positiv överraskning. Inget märkvärdigt, men om man bor i trakten är det absolut ett tips för en kvällspromenad.

Om man vill vandra Tidens väg är det smart att ha med sig en karta eftersom leden inte direkt är markerad. Det finns en längre handledning för till exempel skolor med massor av information och tips om vad man kan göra längs vägen. Det finns också en enklare sammanfattning med en bra karta som kan vara bra att skriva ut och ta med sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar