lördag 29 april 2017

Stora Slottsrundan på Bogesundslandet

Ett område vi ofta återkommer till är Bogesundslandet med fina vandringsleder genom varierande natur. Så en solig påskafton blev det en tur dit igen och den här gången gick vi Stora slottsrundan. Den har vi gått förut, men leden är väl värd en repris. Här finns en karta över Bogesundslandet med alla leder utmärkta.

Vi parkerade vid Ellboda, men det går också bra att börja vid Bogesunds slott. Vid Ellboda finns en fin raststuga med eldstad inne och två eldstäder ute. Vi hade missat att ta med ved till lunchen så vi plockade med några vedträn från Ellboda, även om det var rätt tomt i vedförrådet där. Första delen av leden går genom en väldigt fin och lättgången skog. Efter ett tag kommer man fram till en golfbana och går i utkanten av banan en bit. Nere vid vattnet går Stora slottsrundan åt ett håll och den röda leden Askrikeleden går åt andra. Vi valde att gå den röda leden en bit för att gå fram till vindskyddet vid Knäviken. Ett jättefint ställe med ett litet vindskydd och sen en grillplats en bit därifrån med utsikt mot vattnet. Idag var det flera familjer vid rastplatsen och brasan var igång. Vi nöjde oss med att inspektera rastplatsen och gick sen tillbaka till våran orangea led igen.

Ellboda eldstugaFramme vid vindskyddet vid KnävikenNu följer leden strandkanten ett bra tag och här var det lite geggigt på sina ställen. När vi kom fram till badplatsen Fridhem så var det dags för lunch.  Här finns två grillplatser och gott om bord, men vi hittade ingen ved så det var bra att vi hade med oss lite. Vi satte oss nere vid vattnet och CJ fick snabbt igång en brasa. Lunchen blev klassikern wokgrönsaker på muurikka som den här gången blandades med resterna från en kikärtsgryta. Och så tortillabröd till det. Mycket gott!

Efter badplatsen är det en kort promenad längs den fina allén på väg mot Bogesunds slott. Det är ett rätt märkligt slott, någon gång ska vi försöka gå på en guidad vandring i slottet och se hur det ser ut inuti. Idag passerade vi bara förbi slottet och sen vidare förbi vandrarhemmet. Nästa stopp blev vindskyddet vid Värmora, som nog är det finaste vindskyddet härute på Bogesund som vi besökt i alla fall. Det ligger jättefint uppe på en klippa med en grillplats vid vindskyddet och sen ytterligare en grillplats närmare vattnet. Vi värmde vatten på Primus-köket här och tog kaffepaus.

Sen fortsätter leden längs strandkanten i viken som går in här. Terrängen ändrar karaktär och var rätt svår att gå med gott om rötter och stenar att klättra över. Och så brutalt med spår efter bävrar, träden ligger som plockepinn ner mot vattnet. Här går leden ett tag tillsammans med Blå leden, och det hade precis släppts en ny serie geocachar längs den leden, så vi passade på att logga två geocachar också, Blå Leden #5 och Blå Leden #6.

Finns flera gamla torpplatser längs stigen


Lunch vid Fridhems badplatsHär ansluter Blå leden en bit

Bogesunds slott

Värmora rastplatsTydliga spår av bävrar


En gammal övergiven campingplats

När vi var tillbaka vid parkeringen hade vi gått knappt 11 km. Själva leden Stora Slottsrundan ska vara 8,5 km men med några avstickare till vindskydden så det blev några kilometer extra.

Alla turer vi gjort på Bogesundslandet:
/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar