söndag 17 april 2016

Dammstakärrsrundan Bogesund

En gråmulen aprildag gav vi oss iväg mot Bogesund för att vandra Dammstakärrsrundan. Några i sällskapet behövde träning inför sommarens fjällvandring så det här var ett bra startskott för träningen. Bogesund har riktigt bra vandringsleder med slingor i olika längder. A + CJ har tidigare vandrat delar av den här leden men inte hela rundan.

Det går att ansluta leden på flera ställen, vi valde att ställa bilen på parkeringen en bit in på Pålsundsvägen när man svängt av från Stockholmsvägen. Där finns en informationstavla och också en broschyr över Bogesundslandet med en bra karta. Vi började raskt promenera och följde diskreta vita prickar på träden. Mitt minne av lederna på Bogesund var att de var väldigt välmarkerade så det här kändes inte rätt. Efter ett tag insåg vi att de vita prickarna nog var rester efter en gammal sträckning och att det nog var övermålade för att just vara diskreta. Så vi tog oss tillbaka till parkeringen. Och mycket riktigt, där fanns ju också färgglada orangea prickar att följa! Vi gjorde en nystart och kom iväg igen.


Rastplats vid parkeringen, med tydlig orange prick på trädet bakom!
 Första biten går genom rätt risig skog mot vindskyddet vid Hejesjön. Eftersom starten hade tagit lite längre än planerat så var vi redan lunchsugna. Det satt redan ett par och njöt av stillheten vid rastplatsen så vi bestämde oss för att lämna dom och gå en bit till innan lunchen. Jag hade ett minne av en bänk vid Pusshuset, en gammal torpplats, en bit längre bort så vi hade det som mål. Nu började det regna lite, ett stilla duggregn som sen följde oss nästan resten av turen.  Här går leden en kort bit på väg innan man kommer in i skogen igen. Leden går tillsammans med Blå leden en bit. Det är en annan led som vi inte vandrat, den går från Vaxholm till Domarudden, jag gör en notering om att vi får gå den någon dag!

Väl framme vid Pusshuset hälsade vi på Gunnika från 52 adventures som var ute och geocachade (geocachen Pusshuset) med Äventyrshunden. Kul! Vi har blivit väldigt inspirerade av Gunnikas äventyr så det var kul att växla några ord med henne. Det var ju hennes äventyrsår som gjorde av vi körde en egen variant med 52 vardagsäventyr för några år sen.

Rastplatsen här var mest en skylt
Lunch vid Pusshuset
Efter lunchen gav vi oss vidare med ny energi. Här går man en kort bit längs vägen för att sen gå längs en mindre väg vid sjön Eke Fjärd. Sen var det äntligen dags att komma in i skogen igen. Här går leden tillsammans med Nässeldalsrundan som vi också vandrat för många år sen. Den här sträckan var väldigt vacker med orörd skog och klipphällar. Fin utsikt över Dammstakärret och sen vidare in i skogen. Vid Uteke såg finns en fin rastplats där vi träffade på Gunnika igen. Vi vilade benen en stund och frotsatte sedan norrut. Här gick de övriga i alldeles för rask takt så de höll på att missa "Krokodiltallen" som är ett intressant naturfenomen i skogen.

Dammstakärret en väldigt grå dag

Nya spänger på plats
Poserar vid Krokodiltallen
"Krokodiltallen, Kryper likt en reptil uppför bergknallen"

Mot slutet av turen går leden nästan fram till Stockholmsvägen och sen passerar leden ytterligare en rastplats vid torpet Eriksberg. Där hade vi tänkt gå över vägen och ta en avstickare till Lilla Ladviksrundan för att få en längre tur. Men av någon outgrundlig anledning så missade vi att kliva av leden vid rätt plats, så helt plötsligt hade vi knatat på en kilometer till och var inte alls där vi hade tänkt oss. Ja, ja. Istället tänkte vi att vi kan gena och gå lite off-road mot bilen som avslutning. Tre normalintelligenta och friluftsvana kvinnor lyckades då gå åt HELT fel håll så efter en stund kunde vi konstatera att vi inte alls var på väg mot bilen utan hade påbörjat att gå mot Stockholm istället. Fantastiskt bra träning inför fjällen faktiskt! Inse att man gått fel, hitta rätt plats på kartan och sen välja bästa vägen därifrån. Vi tog en avslutande fika i en skogsbacke, begrundade situationen och laddade för sista biten. För säkerhetsskull blev det en kort vandring längs vägen för att inte riskera fler missöden.Rastplatsen vid Eriksberg
Insekter? Vildsvin? Något annat?
Vacker skylt som säkert betyder något för någon
Leden ska enligt uppgift vara 11 km, och med våra oplanerade avstickare blev resultatet för oss 14,5 km. En runda som får med beröm godkänt även om vi själva fick underkänt för våra navigationskunskaper. Vi får ge oss ut i skogen snart igen för revansch!

Alla turer vi gjort på Bogesundslandet:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar