söndag 6 mars 2016

Vandringsled Rösjön runt

Redan sommaren 2014 hittade vi nya blåa markeringar längs vår favoritrutt runt Rösjön i Sollentuna-Täby. Vi hittade ingen information på nätet så vi fick göra lite fältstudier istället. Efter att ha följt markeringarna kom vi fram till att de blåa markeringarna måste vara en ny dragning av spåret Rösjön runt. Och absolut en förbättring. Från att tidigare ha varit mer av ett löparspår har Rösjön runt nu blivit en trevlig och varierad vandringsled. Och numera finns det även information hos Sollentuna kommun om leden. En bra karta över leden finns på Naturkartan - Rösjön runt.

Vi brukar börja spåret norrifrån vid Södersättra kolonilotter, där finns en bra parkering bara en kort promenad från spåret. Men det är en rundslinga så det går att ansluta till leden från flera platser, tex från någon av badplatserna vid Rösjön. Från kolonilotterna går leden på grusväg förbi Edsvall, Sollentuna kommuns lägergård. Där viker stigen ner mot vattnet och passerar ett charmigt vindskydd. Den nya dragningen av leden följer en stig genom skogen som snart kommer fram till ett gammalt sommarstugeområde. Här finns det runt om i skogen spännande gamla rester av hus, matkällare mm kvar att utforska.

Liten avstickare för att titta till kolonilotterna

Vacker skorsten på Edsvall


Gott om fornlämningar, här en råå, ett gränsmärke

Vacker promenad längs Rösjön


Charmigt hemmasnickrat vindskydd
Här i området märks såren i landskapet efter arbetet med att gräva ner en kraftledningskabel. Men "stigdragaren" har gjort ett bra jobb med att hålla vandrarna så långt borta från den trista synen som möjligt. Nu är man framme vid Rösjöbadet på Danderyd-sidan och fortsätter sen för att runda den södra delen av sjön. Här ansluter man till Roslagsleden och går samma sträckning fram till Rösjöbadens camping.

Vid campingen tappade vi bort markeringarna de första gångerna för att sen hitta tillbaka dom en bit längs motionsspåret. Men efter ett par gånger insåg vi att det gäller att följa stranden och där ta in på en skogsstig som följer sjön istället för att gå motionsspåret. Mycket trevligare rutt än att trängas med joggarna i motionsspåret. Här finns en grillplats uppe i skogen och lite senare ytterligare en ner mot sjön. Efter ett tag är man framme vid Kolartorp, leden går nu över fältet till rastplatsen vid de gamla torpresterna. Och ytterligare en grillplats! Även efter Kolartorp slipper man motionsspåret och kan istället njuta av en stig genom Rösjö mosse, ett område som var naturreservat långt innan Rösjöskogen blev det.

Sista sträckan är en kort bit längs motionsspåret innan man viker av över den fina hagen längs Roslagsleden. Här finns en grillplats som kanske inte ligger så värst charmigt, men som är lätt att nå med cykel, rullstol eller barnvagnar. Vissa dagar får man samsas med kossor när man går över fältet, men det slapp vi under dagens promenad! Om man inte gör en massa avstickare (tex för att geocacha) så har du nu gått runt 6 km.

Inga kossor ute den här gången
Faktiskt ytterligare en grillplats, den här finns en bit från parkeringen vid Södersättra.
Följ stigen bakom skylten om Naturreservat.

Väljer man att geocacha samtidigt så blir det förstås en lite längre tur. Det finns gott om geocachar i området, till exempel vår serie Rösjön runt som består av sex cachar och en bonusavslutning, här är en länk till första cachen i serien - Candy. Missa inte heller cachen Vatten och vin, en av våra geocachar som har flest favoritpoäng.

En av våra cachar, Rösjö norra


En eloge till Sollentuna kommun som lyckats få till en riktigt trevlig vandringsled! Det finns också en kortare led som kallas Skogsstigen som går från Södersättra fram till busshållplatsen Rösjön vid Danderydsvägen.

PS. Bilderna är tagna under en höstpromenad i oktober 2015.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar