söndag 6 mars 2016

Friluftsmat: Tomatsoppa

När man är ute och frilufsar är det gott med något varmt att äta. Varma koppen är en klassiker men rätt tråkigt. Vid en fjällvandring när vikten är kritisk är ju färdiga torkade soppor en väldigt bra lösning. Men för en dagstur kan man ju lyxa till och göra en färsk soppa istället. Det här receptet funkar dessutom lika bra att använda med torkade grönsaker och sojabitar. Enklast är då att byta krossade tomater mot tomatpuré eller torka färska tomater.
Den här tomatsoppan gjorde vi senast vid en tur till Skokloster en solig februaridag.

Tomatsoppa
2 port

Ingredienser:
Lök
Vitlök
Morot
Sojabitar (vi hade fryst "vegankebab"-kött)
Krossade tomater
Grönsaksbuljong
Salt, peppar, olja
Gör så här:
1. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta på spritköket.

2. Tillsätt sojabitarna och fräs tills de fått färg.3. Låt sen morötterna fräsa med en kort stund.4. Häll i krossade tomater och späd med vatten till önskad konsistens. Vi valde att ha soppan fast, så den blev mer som en gryta. Häll i buljongpulver och krydda med salt och peppar. Prova gärna någon annan krydda också - chili, paprika och örtkryddor funkar utmärkt.  Låt koka ett par minuter.

Soppan kan förstås varieras på massor av sätt. Vill man inte äta vegetariskt så byt sojabitarna mot något annat gott. Vill man ha mer kolhydrater så börja med att koka pasta eller ris och sen röra ner i soppan på slutet.

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar