söndag 21 februari 2016

Sörmlandsleden etapp 5:1: Ösmo - Nynäshamn

En gråmulen februarilördag bestämde vi oss för att vandra Sörmlandsleden 5:1 från Ösmo till Nynäshamn med en övernattning på hotell som avslut. Vi började med att hoppa på pendeltåget och efter 1,5 timme kunde vi kliva av i Ösmo.

Starten på 5:1 ligger någon kilometer från pendeltåget. Vi valde att gå snett norrut mot leden och ansluta till etapp 5:2s sista del. Den biten gick först genom stadsbebyggelse och sen i en rätt skräpig skog fram till etappstarten för 5:1. Eftersom den här etappen inte är så väldigt lång (9,5 km) och vi hade tänkt oss en heldagsvandring så gjorde vi i början en avstickare till Östra Styrans natur- och kulturstig. Vi hittade en stig som gick från Sörmlandsleden fram till parkeringen vid Östra Styran. Från parkeringen gick vi fram till fågeltornet och följde sedan stigen förbi gravfälten (nr 10-6 på kartan via länken ovanför). Vid fågeltornet var det febril verksamhet, tre ornitologer höll på att ringmärka fåglar. De hade sätt upp nät och ringmärkt 3 fåglar hittills, alltid kul att prata med entusiaster. Vi klättrade upp i tornet, beundrade utsikten och loggade geocachen Fågeltornet vid Östra Styran.

Starten i Ösmo

Etappstart och -slut

Det enda vindskyddet på etappen
Utsikt från Fågeltornet


Fågelmärkning pågår

Gravfält

Gott om runstenar på etappen

Vi fick hjälp att passera näten och gick sen vidare längs natur- och kulturstigen. Här gick vi förbi fina ekbackar med gravfält, faktiskt bland den vackraste delen av dagens vandring. Det blev en kort vandring längs en bilväg till vi kunde ansluta till Sörmlandsleden igen. Nu började vi bli hungriga så nästa milstolpe var att hitta en bra plats i skogen att göra upp en eld på. Det finns bara en grillplats på den här etappen och den är i slutet mot Nynäshamn. Men en snöig februaridag går det ju bra att göra eld i skogen utan risk för skogsbrand. Vi lämnade vägen och civilisationen och hittade sen en fin skogsbacke där vi åt lunch. Det blev en av våra friluftsfavoriter, Wokade grönsaker med halloumi.

Men ny energi fortsatte vi söderut. Hyfsad kuperad terräng så kroppen fick jobba lite extra genom skogen. Leden går genom blandad terräng med olika naturupplevelser. En del sträckor på mindre bilvägar är det också. För geocachare så är det här en rolig etapp att vandra, det finns gott om geocachar, främst serien Norsbol PW. Det var fina cachar som var lätta att hitta och som låg direkt i anslutning till leden.

Mot slutet blev vädret sämre, det blev blåsigt, regnigt och sen ordentligt med snö. Vår plan var att stanna till och fika vid grillplatsen vid Fjättersjön, men nu snöade det så mycket så vi stannade bara till och vilade en stund. Sista biten går via elupplysta skidspår mot slutpunkten vid Kvarnängens IP. Härifrån fortsätter faktiskt Sörmlandsmarkeringarna mot pendeltåget, så det är bara att fortsätta vidare efter etappslutet om man ska mot tåget. Vi skulle däremot checka in på hotellet Nynäsgården så vi gav oss dit. Väl framme, leriga och snöiga, så var det fullt av finklädda bröllopsgäster på hotellet. Men vi lyckades smyga in utan att förstöra feststämningen!

Kanske inte ser så märkvärdigt ut, men gott var det!
Geocaching pågår...
Vi hoppade över avstickaren till grottan
Det kom inte någon buss...


Grillplatsen vid Fjättersjön i snödis
Vandringsdagen avslutades med thai-mat på Rim Nam Thaifood. Dagens bonus blev den goda maten och samtalen med den charmiga ägarinnan, som delade med sig av sina vedermödor kring att driva restaurang i Sverige och andra anekdoter.

Betyget på leden: Varierande etapp och välskött. Det kan säkert bli lerigt i vår på vissa delar, men en kylig februari så var det lättgånget. Kanske ingen fantastisk naturupplevelse, men kombinerat med Östra Styran fick det klart godkänt. Totalt vandrade vi 18 km från pendeltåget via Östra Styran med geocachingavstickare fram till hotellet.

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar