söndag 3 januari 2016

Levada dos Tornes från Monte - Madeira

Ett måste när man är i Funchal är att åka linbanan upp till byn Monte. Härifrån kan man sen åka släde ner, en kvarleva från 1850-talet när de första turisterna behövde transporteras. Men att åka släde kändes lite för mycket turistfälla, så tjejerna åkte linbana tillbaka och vi andra två gjorde en levadavandring istället. Vi gick Levada dos Tornes, det går att att variera rutten en del men vi gick ungefär den här sträckningen som beskrivs på Walkme.

Från Monte går man mot Babosas och den nedre linbanestationen som går till botaniska trädgården. När vi var här var linbanan stängd för underhåll. Sen följer man en stenbelagd stig längs bergssidorna. Normalt sett är levadavandringarna rätt platta eftersom levadorna sakta slingrar sig fram i landskapet. Men här var det en hel del höjdskillnader i början ner i dalen och sen upp mot levadan. Så lite jobbigare för knäna...På väg ner från Monte i släde
Kyrkan uppe i Monte
Linbanan mot Botaniska trädgårdenEfter en stund tog vi en liten genväg (nåja...) upp för en brant trappa och kom fram till levadan. Fastän vi var så nära Funchal så var det mycket natur och inte alls bebyggelse hela tiden. Som överallt på den här ön så var det fin utsikt från många platser.

En skillnad på den här turen var att det var väldigt mycket mer folk än vi mött på tidigare levadavandringar. Eftersom det är lätt att ta sig hit från Funchal så blir det förstås mer vandrare på leden. Vi passerade några bönder som passade på att sälja frukt och blomsterlökar, och det kunde vi förstås inte motstå. Så det blev banan och passionsfrukt samt någon spännande lök att ta med hem.Levadan går rakt igenom en semesterresort med tydliga instruktioner om att vi inte fick röra oss utanför levada-området.  Mot slutet kommer man till inte mindre än två Tea Houses. Vi valde den sista, Jasmin Tea House och avrundade turen med te och scones. Mycket charmigt, engelskt och gott. Vi hade lite tid innan bussen skulle gå så vi gick även raskt den sista delen fram till busshållplatsen vid väg ER102. Och vi hann precis fram till bussen kom. Annars stod det taxibilar och väntade vid levada-slutet också för att plocka upp trötta vandrare.


Betyget blir en bra levadavandring om man inte vill åka så långt från Funchal, men ändå uppleva natur och landsbygd. Men som sagt var lite jobbigare för knäna...

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar