söndag 10 januari 2016

Vandra på Madeira

Vi valde att spendera jul och nyårshelgen på Madeira för att få lite ny energi. Det blev en skön blandning av stadspromenader, shopping, god mat och gott vin, relax, läsa böcker, sightseeing och inte minst vandringar. Vädret var mellan 18-22 på dagarna, så perfekt väder för en aktiv semester. Det var tydligen ovanligt varmt på nätterna just den här perioden, så det gick utmärkt att sitta på balkongen hela kvällarna.

En av anledningarna till att åka till Madeira är just för att vandra. Det finns mycket natur och vackra vandringsleder att upptäcka. Och så har Madeira sina levador, totalt 2100 km bevattningskanaler som byggts för att transportera vatten från de norra delarna av Madeira till de torrare södra delarna. Ett smart sätt att ta tillvara vattnet från bergen och använda för jordbruk på andra delar av ön. Det har också byggts vattenkraftverk som använder sig av vattnet från levadorna. Det är verkligen ett imponerande byggnadsarbete, levadorna slingrar sig fram längs bergssidorna, genom tunnlar och längs branta klippor. Vid sidan av levadorna går det stigar som ursprungligen var till för de som skötte om levadorna. Idag är stigarna perfekta för vandring eftersom de är hyfsat lättvandrade och tar vandrarna till vackra naturområden.







Det är bra att ha en guidebok över vandringarna innan man ger sig iväg. I teorin är det bara att följa levadan, men i praktiken behöver man ibland lite tips. Det är bra att få information om vilka partier som är branta och lite mer krävande. Ibland tar levadan också lite knixiga svängar och försvinner under en väg eller ett hus och då är det bra med en beskrivning eller karta. Det är nämligen väldigt sparsamt skyltat längs levadorna. Ibland finns det några diskreta spraymålade pilar på marken eller på en husvägg. Vi hade lånat boken Vandra på Madeira av Anita och Birger Lövland på biblioteket. Men vi bläddrade bara i boken för inspiration så vi använde inte den så mycket på själva vandringarna. Vi hade också lånat med oss ett häfte från Solresor som var väldigt användbart. Sen kan man förstås hitta en massa bloggar och sajter på nätet, den vi använde oss mest av var WalkMe guide som hade bra kartor och beskrivningar. Annars är den mest rekommenderade boken Sunflower Landscape of Madeira, så den får vi väl tipsa om även om vi inte använde den själva.

En diskret pil som hjälp
Hur svårt är det då att vandra längs levadorna? Ja, det beror ju förstås helt på hur svåra turer du väljer och hur van vandrare du är. Levadorna sluttar väldigt sakta nedåt så det är oftast inga höjdskillnader att prata om på vandringarna. Det som kan vara utmanande är att det ofta kan bli väldigt brant vid sidan om levadan och skyddsräckena håller väl inte alltid svensk standard. Så om man är höjdrädd eller har svårt med balansen så bör man kanske avstå en del turer. Om man läser på en del forum så verkar det finnas en infekterad debatt om man verkligen ska vandra på egen hand eller om man istället ska gå i organiserade grupper med guide. Det finns gott om företag som anordnar guidade vandringar som inte kostar så mycket, så är man osäker så är det absolut ett bra alternativ. Och jo, det dör turister emellanåt som halkat och trillat ner från levadorna. Men om jag ska gissa på statistiken så dör nog fler turister av dödliga maneter eller strömförande hårtorkar än av fall från levador. Använd sunt förnuft, känns det obehagligt - vänd och hitta en annan levada istället.

Vi valde vandringar som var enkla att ta sig till med buss från Funchal, som var lagom långa och som inte innebar för stora utmaningar för den höjdrädda delen av familjen. Vi har gjort blogginlägg för alla vandringar för mer detaljer, men här kommer en sammanfattning som vi hoppas kan ge lite inspiration!

Levada do Furado - från Ribeiro Frio till Portela.
En lättvandrad tur, inte så många branta partier. Mycket skog och vildmark, vi passerade några hus mot slutet men första timmarna var det mycket natur. Det här var nog den kyligaste vandringen, rätt högt upp och mycket skog som skuggade speciellt första delen.
Tid: 3,5 timme (lugn takt med lunchpaus)













Levada do Norte - från Estreito Camara de Lobos till Cabo Girao.
Familjens favorittur för att den var så varierande, mycket vandring genom byar men också genom en vacker dalgång. Hela tiden en fantastisk utsikt ner mot kusten och Camara de Lobos. Sen blev det en bonusavslutning med utsiktspunkten Cabo Girao.
Tid: 3 timmar (lugn takt med lunchpaus)


Levada dos Tornes - från Monte till (nästan) Camacha.
Här började vi med linbana resp buss upp till Monte från Funchal. Sen en kort sträcka på stig innan vi anslöt till levadan. Det här är en stadsnära levada men ändå med mycket natur och landsbygd. Inga branta partier så borde passa bra för höjdrädda också! Perfekt avslut med te och scones på Tea House.
Tid: 2,5 timmar












Levada dos Piornais - Stadslevadan från Funchal till Pinheiro das Voltas.
Vi gick från lägenheten i centrala Funchal mot Lido-området där levadan börjar. Sen slingrar sig levadan första delen genom bostadskvarter och bananplanteringar. Hela tiden med vackra vyer över Funchal. Efter ett tag blir det mer odlingar och färre hus. Sista partiet är också det mest utmanande, med tunnlar och 150 meter stup ner till dalen. Är du höjdrädd finns det en alternativ sträckning nere i dalen.
Tid: 2,5 timmar









Ponta de Sao Lourenco - Ingen levada, men en vacker tur ut på Madeiras östra udde. Här var det gott om folk, det är en populär vandring speciellt en sån vacker dag som vi hade. CJ tyckte det var lite för brant på sina ställen, annars var det här magnifik natur och skön vandring. Mer höjdskillnader än på levadorna, men utsikten gjorde att det var värt den extra ansträngningen.
Tid: 4 timmar



/A











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar