onsdag 30 december 2015

Levada do Norte - Madeira

Den här dagen tog vi buss 96 mot Jardim da Serra och gick av strax norr om Estreito Camara de Lobos för ytterligare en levadavandring. Busschauffören vinkade när det var dags att gå av och pekade mot starten av levadan. Levada do Norte är en lång levada, men vi hade valt ut en sektion som verkade vara bra för en dagsvandring.

Det är sparsamt med skyltar längs levadorna, men ibland får man lite hjälp
 Första delen gick uppe i byn längs med gårdar, vinodlingar och bananplanteringar. Folket i gårdarna var ute och jobbade på fälten och flera städade husen idag, kanske skulle det göras fint till nyårsfirandet. Här var levadan oftast täckt av cementblock som man går på, alltså en lätt vandring. Vädret var fint och klart så det var fin utsikt ner mot Camara do Lobos och kusten.

Efter ett tag lämnade vi bebyggelsen och gick istället längs en dalgång med lite mer vildmarkskänsla. Här blev stigen smalare och det var rätt trångt och brant på några ställen. Vi  hittade en plats i solen för lunchmatsäcken, med fantastiska vyer. Vi har inte sett några picknick-platser eller bänkar längs levadorna ännu, men det går ofta bra att hitta en plats direkt vid levadan. Ofta är kanten till levadan hög och sittvänlig. Och på den här turen var det inte så mycket folk så det gör inte så mycket om man blockerar leden.Efter kanske knappt 2 timmar var vi tillbaka bland hus och byar. Här blev det ibland lite svårare att följa levadan när den försvann under vägar och bakom hus. Men vi hade en bra guidebok, nämligen ett uppkopierat häfte från Solresor som hjälpte oss att hitta rätt.

Om man följer den diskreta gula pilen så hittar man levadan igen
En bonus med den här vandringen är att man kan avsluta den vid Cabo Girao, en utsiktsplats vid en klippa 580 m över havet. Enligt Madeira-reklamen är det "Europas största havsklippa" men enligt Wikipedia finns det 7 klippor i Europa som är högre. Nåja, högt var det i alla fall! A hade läst en bra blogg innan och visste att det fanns ett bra alternativt sätt att avsluta vandringen så man på ett smidigt sätt hamnade vid Cabo Girao. Borde kanske tipsa Solresor om att uppdatera sitt häfte med det tipset! Istället för att gå ner på vägen så följde vi levadan fram till en tunnel som leder till nästa by, Quinta Grande. Där tunneln börjar kan man sen följa en mindre levada, Levada do Facho, som mer eller mindre går hela vägen fram till Cabo Girao. Det var också en väldigt charmig del av turen som gick alldeles mellan husen. Efter ett tag kunde vi se utsiktplatsen och då var det bara att ta trappan upp från levadan och följa vägen en kort bit upp mot utsiktsplatsen.


Utsikt från Cabo Girao


Fin utsikt och lite maffigt att stå ute på glasgolvet och titta ner på havet. Planen sen var att gå tillbaka till närmaste busshållplats, men vi fick ett bra taxi-erbjudande och tog taxin tillbaka till Funchal. På kvällen blev det festmåltid på Shu Aka, otippat blev en sushirestaurang det bästa vegetariska alternativet hittills på Madeira.

/A

PS. På den här turen invigde vi Team Vildmarks julkapp, nämligen vår första systemkamera. Under 2016 ska teamet lära sig att fotografera, så se fram emot bättre kvalitet på bilder under året!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar