lördag 19 oktober 2013

Vandring i Umbrien

När hösten kommer krypande så är det skönt att planera in en minisemester för att få lite extra energi. Den här gången blev det en tur till Umbrien i Italien med ett par vänner för att vandra, umgås, koppla av och förstås äta och dricka.

Umbrien visade sig vara en fantastiskt bra plats att vandra i, och oktober är en perfekt månad för vandring. Vi hade tre vandringsdagar som vi la upp på lite olika sätt, med både vandring, sightseeing, shopping och massor av god mat.  Här nöjer jag mig med att berätta om våra vandringar.

Dag 1 - Vandring/promenad runt Isola Maggiore i Lago Trasimeno
Det här är väl mer än promenad än en vandring, turen runt ön tar inte mer än 45 minuter om man går långsamt... Men det är en trevlig utflykt väl värt att spendera en halvdag på. Vi tog färjan från staden Passignano som tar cirka 20 minuter ut till ön.

Färjeläget i Passignano

Vi vandrade längs stigarna som går längs vattnet men också slingrar sig fram förbi alla sevärdheter på ön. Det finns gott om kyrkor, kapell och ett par museer att besöka. Det går inte att gå runt hela ön eftersom den ena udden av ön är avstängd då man håller på att renovera slottet där. Jag passade på att inviga mina mugglarvänner i geocaching och tillsammans hittade vi cachen Isola Maggiore.

Efter den ansträngande 45 minuters vandringen återhämtade vi oss med en god lunch nere vid vattenbrynet på Ristorante L'Oso.Dag 2 - Rundtur Umbertide - Montone
Andra dagen blev vår längsta vandringsdag med en 2 mils vandring från staden Umbertide där vi bodde till den charmiga byn Montone och tillbaka. Den här turen går längs grusvägar över kullar förbi bondgårdar och skällande hundar. Man går ganska högt större delen av tiden så det är mycket utsikt att njuta av. Fördelen med att vandra i Italien är att det aldrig är långt till ett kafé eller en restaurang. Och väl framme i Montone kunde vi njuta av en öl och som alltid i Italien en god lunch.

På tillbakavägen ville vi hitta en genväg och hamnade på en gård hos en snäll dam som hjälpte oss hitta rätt. Hon fyllde på våra vattenflaskor och bjöd på visdomsorden "Gör mer av det som är roligt i livet och mindre av det man måste" eller något liknande - fast på italienska...
På promenad i Montone


Dag 3 - Vandring längs kullarna ovanför Umbertide
Det finns gott om vandringsleder och skyltar överallt ute på landet. Så egentligen är det bara att parkera bilen på någon lämplig plats och börja gå. Det kryllar av små grusvägar utan särskilt mycket trafik som funkar utmärkt att vandra på. Det enda kruxet är alla skällande hundar... Oftast är de fastbundna eller sitter i en bur, men ibland springer de fram för att skälla och hälsa. Ett bra tips är att ha med en stav att försvara sig med!

Vi hade tittat ut en startpunkt uppe i bergen som vi skulle bege oss till. Men vår något bristfälliga navigering tog oss på ett extra äventyr runt småvägar och spännande platser innan vi till slut hamnade rätt. Vi började gå längs en skyltad vandringsled, men vägen passerade efter ett tag en rätt lerig kohage så vi bytte strategi. Vi tog första bästa grusväg och vandrade på den istället. Funkade utmärkt! Vi fick en fin vandring med samma vackra utsikt över landsbygden som finns överallt här.

Spännande hus vi hittade när vi hamnade fel...Fint markerade vandringsleder

Så, jag kan verkligen rekommendera Umbrien som en bra plats att vandra på, jag tar gärna med mig familjen och återvänder hit. Som inspiration kan jag tipsa om boken Circular Walks on the Tuscany Umbria border - mycket detaljerade tips om vandringsrutter! Läs mer på författaren Martin Daykins sajt TuscanyUmbriaWalks.com.

Det var ett roligt äventyr som jag gärna gör om - tack Pernilla för att jag fick följa med!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar