lördag 29 juni 2013

Hagby-Mörtsjöns vandringsleder

Förra året upptäckte vi att det hade dykt upp tre nya vandringsleder i skogarna runt oss, mot Täby. Det är tre leder runt Mörtsjön, Käringsjön och norrut mot Karby. Det är skogar som vi rör oss i en del, så naturligtvis ville vi prova de här lederna. På Täby kommuns hemsida finns en karta som kan vara bra att ha med sig - Hagby-Mörtsjöns vandringsleder. Slingorna är oftast bra markerade, men vissa partier var lite svåra att hitta.

Sjöslingan är ca 6 kilometer lång, och den gick A ensam en eftermiddag för något år sen. Det är en fin slinga som går runt Käringsjön. I början följer stigen ett motionsspår och sen kommer man in på Roslagsledens första etapp en stund. När man rundar Käringsjön norrut så viker leden av från Roslagsleden och går söderut. Vid västra sidan av Käringsjön finns ett vindskydd med fin utsikt över sjön. Och på andra sidan sjön finns ytterligare en grillplats.

Fornslingan och Skogsslingan kombinerade vi till en tur för ett par veckor sedan i juni. Alla tre leder möts nämligen vid en knutpunkt, så det går då att byta och kombinera lederna på lite olika sätt, beroende på hur långt man vill gå. Fornslingan är 5 km och Skogsslingan 4 km, så tillsammans så blev det en bra förmiddagstur.
Vid starten vid Hagby
Fin promenad i högt gräs
Knutpunkten, här bytte vi slinga 
Fika bland myggen

Fornslingan börjar vid Hagby och går via hästhagar och över fina fält med flera fornminnen. Den här första delen av leden var definitivt sämst skyltat, och här var stigen inte så markerad heller så det var svårt att se vart man skulle gå. Men det gick att skymta orangea markeringar framåt på träden så det gällde att ta sikte på de markeringarna. Vi passerade gamla odlingsmarker och torpplatser.

Vid knutpunkten bytte vi sen till Skogsslingan. En trevlig skogspromenad utan några märkvärdigheter. Man rör sig hela tiden ganska nära hus, men det kändes ändå som om civilisationen var långt borta. Det finns inga direkta rastplatser runt Skogsslingan, så det fick bli fikapaus på en sten bland myggen. När vi klarat av den här slingan så anslöt vi igen till Fornslingan och gick på en ridstig tillbaka mot Hagby.

På väg mot parkeringen passerade vi ett flygfält - för modellflygplan
Det här är helt okej vandringsleder, bra omväxling till andra turer i området. Inga märkvärdiga upplevelser direkt men ett trevligt sätt att tillbringa en förmiddag.

/A3 kommentarer:

  1. Bra info. Hur hittar man till området med buss respektive cykel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är fina leder - vi gillar de här stadsnära lederna som gör det lätt att ta sig ut i skogen. Om du kollar på kartan https://www.taby.se/globalassets/3.-dokument-per-dokumenttyp/information/fritid--kultur/hagby-mortsjoomradet-vandringsleder-och-motionsspar.pdf så ser man var lederna startar. Bra busshållplatser i Täby kan vara Brinkvägen och Rösjöskolan. Det går ju också att starta vid Rösjöcampingen och då åka till Rösjön eller Kärrdal i Sollentuna.

      Radera