torsdag 4 juli 2013

Paracord - vår nya hobby

Vi kan ju inte bara vara utomhus på äventyr hela tiden, utan en del tid tillbringas hemma vid köksbordet också. Och ibland behöver vi göra något annat än att beta av amerikanska tv-serier på Netflix. Så, nu har vi hittat en ny hobby - Paracord.

Det handlar om att göra armband och liknande av ett nylonrep (Paracord) som ursprunligen användes till fallskärmslinor under andra världskriget. Det finns lite olika varianter av repet, men den vanligaste kallas 550 Paracord och tillverkas av 7 stycken två-lagers nylontrådar med ett yttre skal flätat av 32 nylonsträngar. "550" betyder att just den här varianten av repet har en hållfasthet på 550 pounds (=250 kg).

Exempel på material som behövs
Paracord används inom militären, men har också blivit ett populärt material för kreativa friluftsmänniskor. Hela poängen med de här armbanden som tillverkas är att de ska kunna tas med på en vandring, jakt, klättring och sen användas om man hamnar i en situation när man behöver ett rep. Det är då lätt att sprätta upp armbandet och så har man flera meter lina att använda. Behöver man mer rep så kan man också plocka ut de mindre nylontrådarna och då har man ytterligare metrar att använda.

A gillar att pyssla och hänger en del på olika kreativa handarbetssajter. Men om man letar efter inspiration kring Paracord-pyssel så hamnar man på en helt annan typ av sajter. Här är det militärer, jägare, överlevnadsspecialister, "off-the-grid"-folk och andra som pysslar och gör både praktiska och tjusiga alster. Googla på Paracord så dyker det upp hur många bilder som helst!

Vi har tillverkat armband på löpande band (mest CJ faktiskt) och armbanden ingår nu i CJs dagliga utstyrsel, han väljer färg efter humör! Vi har även gjort några band för nyckelringar och att fästa på ryggsäck eller GPS. Det som är roligt är att det är enkelt och går fort att tillverka. En armband enligt den enklaste modellen tar kanske bara 15 minuter att få till.

Så, här kommer några exempel från vår produktion:

Kobraknopar (Solomon Bar) med  lite olika typer av spännen

Genoese Zipper Sinnet 

Stitched Solomon Bar

Fyrkantsknopar


Dubbelt armband som ger extra mycket lina

Det finns många som bloggar och delar med sig av tips kring Paracord så det är bara att leta på nätet. Vi har använt oss av en del sajter som jag kan tipsa om:

 • Börja här - Paracord bracelet with a side release buckle! Det här är en utmärkt instruktion för nybörjare som visar tydligt hur man ska göra den enklaste varianten av armband med Kobraknopar.
 • Stormdranes blogg, en av de mest aktiva Paracord-bloggarna som har mängder av tips och idéer på sin sajt. Det är också han som gjort nybörjarinstruktionen ovan. 
 • Boken Paracord Fusion Ties var en också en bra start, här finns mycket som vi inte hunnit prova på ännu. 
 • Paracord Shop för att köpa material som rep och spännen. Repen är billiga så det är inte direkt någon dyr hobby. 30 meter lina kostar 80 kronor, och det räcker ungefär till 10 armband (med den enklaste modellen).
Om det blir en överväldigande respons på det här blogginlägget så kan jag lägga upp mer tips om hur man gör armbanden. CJ tar säkert emot beställningar också om någon vill ha ett eget armband men inte vill pyssla själv ;-)

/A

6 kommentarer:

 1. Kul grej! Det där måste jag titta mer på nu lagom inför semestern och som hantverk inför scouthösten. Borde vara utmärkt pyssel för mina scouter i 12-14 årsåldern. Gärna mer info, men jag ska surfa runt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också tänkt att göra Paracord i höst med "våra" scouter. Då tror jag kobraknoparna är enkla att börja med, men även fyrkantsknopen (på bilden med GPS) är enkel. Och scouter är ju redan duktiga på knopar! Lycka till!

   Radera
 2. Jättefina! Tack för tipsen. Tar gärna emot fler. Passar säkert bra att pyssla med i scoutpatrullen.

  SvaraRadera
 3. Det finns även supersnygga paracordarmband på www.protectorsofsweden.nu

  SvaraRadera
 4. Det finns även supersnygga paracordarmband på http://www.protectorsofsweden.nu

  SvaraRadera