lördag 4 maj 2013

Friluftsmat: Grönsaksnudlar med lax

Detta recept är gjort för att tillagas utomhus på friluftskök eller över öppen eld. Receptet är tänkt för en dagstur när det går att ta med sig färska ingredienser. Sist i receptet finns lite tips om hur det går att anpassa för en längre tur med torkade ingredienser istället.

Grönsaksnudlar med lax (2 port)
Ingredienser
1/2 paket äggnudlar
1 bit squash
1 paprika
1/2 gul lök
1 bit hackad ingefära
Sweet chilisås
Lime
Soja
Salt, peppar
Olja
2 frysta laxbitar

Gör så här
1. Hacka squash, paprika, gul lök och ingefära. För att spara tid kan du förbereda det hemma.
2. Fräs grönsakerna i lite olja i en stekpanna på gasolköket eller på en muurikka över elden.3. Koka upp vatten och lägg i nudlarna, de blir klara i varmvattnet på 5 minuter (kolla instruktionen på paketet).4. Stek laxen i olja (stekpanna på gasolkök eller muurikka). Lägg laxen åt sidan.5. Blanda nudlar med grönsaker och tillsätt sweet chilisås, pressad lime, soja samt salt och peppar.6. Låt grönsaksnudlarna fräsa en stund i pannan.7. Häll upp och njut!

Variant med torkade grönsaker
Vi har gjort en liknande rätt när vi fjällvandrat, men då hoppat över laxen och ätit den vegetarisk. Det går förstås att torka lax, men det har vi inte provat. Squash, paprika och lök kan torkas enkelt. Se till exempel den här artikeln på Utemagasinet. Om du verkligen vill lära dig mer om att torka mat så är boken Torka mat från Calazo inspirerande! Där får man också lära sig att torka fisk om ni vågar er på det.

Lime är lite överkurs så det kan man hoppa över. Men sweetchili, soja och olja är lätt att ta med sig i små burkar. Skippa färsk ingefära och ta med mald istället.

Om man är ute och fjällvandrar och passerar STF:s fjällstugor så kan man köpa nudlar på plats så då slipper man bära det med sig.

Smaklig måltid!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar