söndag 14 april 2013

Kanonhajk

Vi hade länge planerat att åka på hajk med "mina" scouter i Sollentuna Norra och besöka ett av kustartilleriforten, som numera är museum. När vi gjorde upp planen så skulle våren ha kommit mycket längre men det är ju fortfarande gott om snö och inte särskilt varmt på nätterna. Så istället för att ge oss ut i Stockholmsskärgård så blev målet Oxelösund och Femörefortet eller batteri OD som det hette när det var operativt. För att "spetsa" till utflykten för scouterna började vi med ett besök på Boda Borg inne i Oxelösund. Efter att scouterna sprungit runt i cellerna på Boda Borg så drog vi ut till fortet och vi hann gå en promenad runt Femöre, det var tuff terräng och halt i skogen.

1:a pjäs men det är dax att skottfällsröja (undra hur detta kommer fungera i framtiden då hela femöre är ett naturreservat?).
Vi blev guidade runt anläggningen och alla tyckte det både var spännande och intressant. För barnen som var med är det nog lite svårt att förstå hur Sveriges försvar såg ut under kalla kriget.
Tungt! Snyggt? 

Bild från femorefortet.se
Ordersalen i batteri OD
Som backup vid dåligt väder hade vi hyrt ett litet hus ute på udden mitt i batteriet. Det visade sig vara bra då vädret kunde varit bättre.

Biträdande bostaden (15 kvadratmeter), Går 15 scouter in? (se nedan).
Vi tog oss ned till en strand där det fanns en bra eldstad och vi åt en klassiker, grillad korv och makaroner. Jag måste säga att denna maträtt har ett sämre rykte än den smakar och vi hade "lyxat" till med riktiga och goda tyska och spanska korvar. Till efterrätt en annan klassiker, hajkbanan.

En eld ökar trivseln med 250%

Makaronifabriken...
Vi tajmade regnet (och mörkret) rätt bra så efter middagen drog vi oss tillbaka till vårt lilla hus. Där vi lyckades skapa en plats för alla att sova på. Vi fick ta ut lite av möblerna och placera dem under presenningar (hoppas inte hyresvärden läser detta!), men det gick bra och de var torra när vi ställde tillbaka dem.

Vi åt frukost på altanen och njöt av både utsikten och solen som ibland kom fram mellan molnen.
Som vilken hotellfrukost som helst...
Två ledare som äter frukost.
Vilken utsikt!
Det lite större huset och vårt lilla!

Det var ett gäng trötta scouter och ledare som efter frukosten åkte tillbaka till Stockholm. Jag kan rekommendera alla att besöka både femöreudde med en fantastisk natur och själva fortet för att det är ett spännande utflyktsmål.

Det blev också några geocacher tagna tillsammans med Team Sparris.

/CJ

2 kommentarer:

 1. Kul att läsa om er hajk. Jag har varit på fortet med familjen för några år sedan och håller med om att det är värt ett besök.

  I helgen var jag på scouthajk med mina scouter från Kärna scoutkår i Linköping. Vi var på Omberg och det var inte så dumt det heller. Här finns ett blogginlägg om hajken http://camillastankar.blogspot.se/2013/04/scouthajk.html

  Kul också att ni håller på med geocaching på era hajker. Vi tog två geocacher på vår hajk. Jag loggar som "mamma Camilla".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omberg har vi inte utforskat, men Tåkern passade vi på att besöka på vägen ner mot Fumble After Dark i höstas. Roliga och intressanta inlägg på din blogg, den börjar vi genast följa :-)

   Radera