söndag 21 april 2013

Geocaching i Lejondal


Idag var det äntligen dags för en geocachingrunda - den första ordentliga turen på väldigt länge. Vi har legat i vinterdvala ett tag, men nu är vi "back in business". Vi tillbringade fredagkvällen med att lösa ett gäng mysteries och begav oss till Lejondals naturreservat i Upplands Bro.Innan vi kom fram till naturreservatet så åkte vi en slingrande grusväg förbi Lejondals slott och stall för att logga ett par cachar i serien Adventskalender av Xanthopteryx. Efter uppvärmningen begav vi oss mot naturreservatet och torpet Hällkana. I torpet håller Friluftsfrämjandet till med servering och bastu som är öppen på helgerna. Vi hade som vanligt egen fika med oss, men vi kan aldrig motstå charmiga små kaféer som drivs av eldsjälar, så vi inledde turen med kaffe och hembakade bullar i solen med utsikt över Lejondalssjön.

Det går en slinga norr om parkeringen på ca 3 km som vi utgick ifrån. Men det blev många avstickare för att logga cachar så vår tur blev längre. Men idag var vi inte ute efter att gå långt och fort, utan målet var att få sol, luft och lugn. Så då passade den här utflykten perfekt! På kartan över naturreservatet ser man ytterligare stigar, så det går att förlänga turen om 3 km känns kort. Upplands-Broleden passerar också området.

Naturreservatet hade nog sin storhet på 70-talet, nu var det inte så välskött. Men tydligen finns det en plan att rusta upp området ser jag i en skötselplan jag hittade på Upplands Bro kommuns hemsida. På kartan över naturreservatet fanns fina grillplatser och vindskydd utmärkta, men i verkligheten fanns de inte... Det fanns några enklare grillplatser utan ved men några vindskydd såg vi inte till. Men det ska alltså bli nya grillplatser och vindskydd enligt kommunen. Och det behövs, nu såg vi flera spår av egengjorda eldplatser på hällarna ner mot vattnet. Vi hittade i alla fall en hyfsad grillplats ute på en udde för vår lunchpaus. CJ gjorde en fantastisk lunch och bjöd på lax och grönsaksnudlar. Kommer eget blogginlägg med receptet, kan varmt rekommendera det!Lyxlunch med muurikka över öppen eld


Vi loggade totalt 13 cachar under dagen och missade ett par. Det var inga märkvärdiga cachar, de flesta var plaströr under sten, men i bra skick och på fina platser. Området var verkligen fint med blandad natur och kulturhistoria i form av gamla torp och rester av en gammal såg.

Så här ser torpet Roligheten ut, utan panel just nu
Här loggar vi View of Lejondals castle
Och här är utsikten!
Många stenar har vi letat under idag
Det enda misslyckandet under dagen var att vi inte såg någon tibast! Kvinnan som vi köpte kaffe av sa att de skulle ha en "tibastvandring" under dagen för att titta på tibast. Vi är ju inga fältbiologer så vi fick googla fram en bild på tibast, en grön buske med vackra rosa blommor som alltså då ska finnas här i trakten. Och vi spanade under dagen, men ingen tibast i sikte... Hoppas gänget som gick på vandringen hade bättre tur!

/A

2 kommentarer:

  1. Vi hade möte där en gång och vad jag mindes kändes det som världens minsta slott. Men på bilden över isen ser det ju nästan pampigt ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, vi såg ju bara slottet på avstånd och då var det pampigt med tinnar och torn. Och vacker färg!

      Radera