söndag 4 juli 2010

Fjällsemester i Härjedalen - "Som livet borde vara"

Teamet har tillbringat en vecka i Hamrafjällen för en aktiv fjällsemester tillsammans med familjen Karlsson. Och det har blivit en fantastisk kombination av avkoppling och aktiviteter. För att citera Funäsdalens turistbyrå:

Som livet borde vara

Här kommer en rapport med våra höjdpunkter och lite tips, vi hann med en hel del på våran fjällvecka...

Geocaching
Eftersom vi just nu jobbar på att ta en cache om dagen så har det stått en del cachning på schemat. På väg upp stannade vi på några trevliga stopp, favoriterna var Bunkris Brandtorn och Den gamla hängbron som båda var häftiga platser som var utmärkta bensträckare.

Vi kör mycket försiktigt över den gamla hängbron...

Väl på plats i Härjedalen så hittade vi flera spännande cacher. Grabbarna gav sig iväg till Gruvan och utforskade de mörka gångarna i den gamla gruvan - klart värt ett +GeoScore. Annars var favoritcacharna de som låg på fjällen och som vi passerade på våra vandringar - som Mot Svansjökläppen och  Våfflahuset.

Vandring
Vandringarna var huvudmålet för resan och det blev tre heldagsvandringar plus några mindre utflykter. Härjedalsfjällen var en positiv upplevelse - väldigt fina fjäll, lätt att komma upp på kalfjället och fantastiska vyer. Turistbyrån i Funäsdalen har tagit fram förslag på vandringsturer - 30 Guldturer - som vi använde som inspiration. Och de kan verkligen rekommenderas - ett enkelt sätt att komma ut och vandra, även för lite mer ovana vandrare.

Vi valde tre av turerna:

 • Guldtur 10 - Svansjön och Vättafjället med två toppbestigningar, både Vättafjället och Svansjökläppen. Enkel vandring med underbara vyer - det blev en bra första dag på fjället. Vi valde att gå direkt från Hamra uppför slalombacken för att sen ansluta till guldturen. 
 • Guldtur 17 - Malmagen och Bolagen med en avstickare in i Norge och bestigning av Storvigeln. Här delade vi på oss så att "papporna" gick upp på Storvigeln medan övriga i gänget gick lite saktare och vände precis innan norska gränsen. Vandringen på väg mot Norge över fjället var en av de vackraste under resan - helt fantastisk utsikt och lätt att gå. 
 • Guldtur 18 - Kariknallen med avslutning på Våffelstugan uppe på fjället. Här gjorde vi en liten egen variant på turen, vi började med att bestiga Svalåkläppen och tog sedan en fika vid Svalåtjärn. Vi hittade en fin fjällsjö där vi åt tonfiskgryta och tjejerna badade. Helt fantastiskt att vandra i t-shirt och shorts med blå himmel! Avslutningen på Våffelstugan blev en succé - stugan hade precis öppnat för säsongen och efter 15 km vandring så smakade det gudomligt!! 


Första toppen avklarad!

Utsikt mot Norge och Storvigeln

Möte med enorm renhjord runt Karikläppen

Utsikt över Ramundberget


Toppbestigningar

"Papporna" gillade också Funäsdalens koncept "60 toppar" som går ut på att samla på toppbestigningar, totalt finns 60 toppar på över 1000 meters höjd. 8 toppar blev det den här gången - bara 52 kvar att bestiga ;-)

Fiske
Vi är inga storfiskare i teamet men C har inspirerats av sin morbror och tycker att det är roligt att fiska. Innan vi åkte så lånade vi två haspelspön via Sportfiskarnas kampanj Upp till 13. Mot en deposition fick man låna spön och fick dessutom på köpet en DVD, bok, tidning och ett metspö. Helt okej deal! På plats i Härjedalen köpte vi Fiskepasset som innebar att vi kunde fiska i de flesta sjöar och bäckar i området och några fiskestunder hann vi med. Och ett bad för CJ som råkade tappa ett spö i en härligt uppfriskande fjällsjö :-) Tyvärr inga storfångster (eller snarare inga fångster alls...) men jag tror killarna hade kul! Och spöna får vi använda fler gånger den här sommaren!

Cykling
Även cykling hann vi med! Det var bara E från teamet som cyklade, men hela familjen Karlsson provade på olika varianter. E hyrde Cross country cykel tillsammans med den kvinnliga delen Karlsson medan grabbarna körde Downhill. Även här har Funäsdalen tagit fram cykelleder som passar både för vanliga cyklar och för MTB. Här kan vi inte riktigt uttala oss om hur bra lederna är eftersom vi inte åkte så mycket - men det verkar finnas mycket att välja på. Cyklar kan hyras av Topsport och Downhill finns på Ramundberget där liftarna var igång ett par dagar i veckan sedan midsommar.

Klättring
Team Vildmark är ju inte direkt kända för höghöjdsaktiviteter - men det är ju tur att vi har en teammedlem som gillar klättring! Det finns en klätterstig uppför Funäsdalsberget med en Via Ferrata där det går att klättra även utan klättervana. Karlssons gav sig av tillsammans med A+E för att bestiga berget. Men A gav upp efter en stund - bara att erkänna att det här med klättring inte är min grej... Men 10-åringen kämpade på och tog sig ändå upp till Toppstugan. Imponerande alla ni som klarade det :-)

Som om inte det var nog så hade vi Skandinaviens största klättertorn utanför fönstret från lägenheten i Hamra, vid Pinnens fjällgård. Tornet (och hela anläggningen) var stängd eftersom säsongen inte dragit igång, men eftersom ägaren var där så fick barnen prova på att klättra. Succé!! De skuttade som bergsgetter upp för den 12 meter höga väggen!

E besegrar klättertornet i Hamra

Kanot
Ytterligare en aktivitet att rekommendera är att paddla kanot på Ljusnan. Även här så anlitade vi Topsport i Funäsdalen som fixade kanotutflykten. De skjutade oss till startplatsen en bit mot Bruksvallarna och så paddlade vi i lugn takt i 12 km nedströms mot Funäsdalen. Det var en kul paddling eftersom Ljusnan svänger som serpentiner den här sträckan så det blev aldrig långtråkigt. Och skön träningsvärk i axlarna blev det dagen efter!

Hela gänget på väg i kanoter längs Ljusnan

Sammanfattning
Vi hann med väldigt många friluftsaktiviteter, fick sol och frisk luft och massa motion, men det var allt annat än en spartansk semester. Varje kväll avslutades med vällagad middag och gott vin efter en skön bastu. Det finns väl ingen regel som säger att fjällsemester måste vara plågsamt - utan vi njöt av varenda minut! Stort tack till familjen Karlsson för initiativet och sällskapet under veckan. Utmärkt start på sommaren och semestern, känns bara svårt att toppa det här under resten av sommaren...

/A

1 kommentar:

 1. Hej!

  Vi söker äventyrliga familjer till ett spännande Tv-program!!!
  Vi står för alla kostnader.
  Hör av er snarast!

  MVH
  Maria
  maria.kihlberg@jarowskij.se
  08-30 50 77 75

  SvaraRadera