tisdag 10 november 2009

FAD 2009 - Våra höjdpunkter

Så var det då äntligen lite tid över att summera FAD 2009 - Fumble After Dark. Det var vårt första besök på detta event, som väl får anses vara geocaching-Sveriges största happening! Vi hade höga förväntningar som klart infriades :-)

Uppladdningen - torsdag-fredag
Vi åkte långsamt ner till Göteborg från Sollentuna redan på torsdagen. CJ hade förberett lite cachning, som mest bestod av snabba stopp på rastplatser. Vi tog ett lite längre stopp i Laxå för att äta lunch och ta en promenad. Men jag vet inte... Laxå känns väl inte som världens mest upphetsande plats, fast det kanske är lite orättvist att bedöma efter vårt korta stopp. Men det fanns några trevliga cachar i alla fall!

Sightseeing i Laxå, vid Laxå: High Ground

På fredagen blev det en kombination av cachning och turistande. Barnen tyckte att höjdpunkten var ett besök på Universeum och kvällens middag på Hard Rock Café.

Kanske inga cachar som utmärkte sig - mest typiska stadscachar i form av mindre burkar i stadsmiljö. Men vi loggade vår hittills äldsta cache, Americana Cache från april 2001, och det var ju lite coolt!

FBD - Fumble Before Dark
Så var det äntligen lördag och dags för eventen! På dagen hölls Fumble Before Dark som var en blandning av föredrag, utställare och mingel. Jag tyckte det var bra upplagt och intressanta föreläsningar. Barnen tyckte det var lite kul att mingla men uppskattade väl inte föredragen lite mycket. Men C fick köpa ett eget coin så han var lite nöjd! Och vi hämtade ut eventcoinen som vi köpt för att sponsra eventet.

Snygga coin - bilden lånad från Geoshopen (där det fortfarande går att köpa coins)

Jag tyckte det bästa (förutom minglet förstås) var föredraget med Thomas Lingefjärd. Han hade gjort en forskningsstudie om geocaching som fenomen - inriktat på hur man skulle kunna använda geocaching och mysteries inom matematikundervisning. Han var väldigt underhållande och det blev många igenkännande skratt i publiken. Till exempel att den typiska geocacharen är en man, med teknisk bakgrund och lite åt nördhållet... Eller att det vimlar av Besserwissrar inom sporten... Han hade gjort ett kul experiment och publicerat en cache med felaktiga koordinater för att se hur cacharna runt omkring skulle reagera. Och han fick många och snabba svar som vänligt men bestämt upplyste honom om hur det egentligen skulle gå till!


Fika, shopping och social samvaro på FBD

När vi kände oss nöjda så gick vi ner på stan för att äta och vila lite på hotellet. Vi bytte om till friluftsutstyrsel och gled förbi det fina folket på champagnebaren på hotellet... Kändes lite fel faktiskt...

FAD - Fumble After Dark
Så var det dags för det vi väntat på - natteventet! Vi samlades på koordinaten som var publicerad (Lisebergs parkering) och småpratade en stund. Sen började nedräkningen och den slutliga koordinaten publicerades i form av en radiofrekvens. Vi lyckades ratta in rätt kanal och hörde då en radiosändning där koordinaterna lästes upp! Jättekul och kreativ lösning!! Sen matade vi in koordinaten i bilGPS:en och gav oss av i karavan. Vi måste ha valt någon annan väg än de flesta för plötsligt var det tomt på vägen - lite oroligt... Men vi kom fram!

Vi checkade in och fick en orienteringspinne. Väldigt praktisk lösning som gjorde att man bara behövde stoppa ner pinnen i ett hål för att logga, det gjorde loggningarna snabba och smidiga.

Incheckning pågår

Koordinaterna laddas - här CJ och Mr Chaos koncentrerade...

Efter att ha fyllt magsäcken med lite fika så var det äntligen dags att ge oss av. Pannlamporna var laddade och koordinaterna fanns i GPS:en! Och då började en kvällstur på 4,5 timme för oss och 13 km i terrängen.

I början var det bara att följa karavanen men ganska snart så tunnades leden ut. Men det var rätt häftigt att kunna titta åt olika håll i skogen och se blänk av lampor överallt! Vi gick ensamma ibland och slog följe med andra grupper ibland och hade en kanonkväll! Vädret var perfekt - varmt och torrt. Och barnen var på sitt allra bästa humör och kämpade på tappert i terrängen som var rätt kuperad på sina platser. Och extra tufft när man inte riktigt ser var man sätter fötterna. Vi missade nog en del roliga cacher (som till exempel den med strålkastarna på kranen i hamnen...), men vi hittade en del andra kul cacher.
  • FAD-baren med ett militärtält mitt i skogen där det serverades glögg och pepparkakor. Mycket uppskattat.
  • En mystery där koordinaten ficks genom att man stoppade ner en tennisboll genom ett rör som då tände en display
  • En multi med brutal klättring uppför ett berg där CJ gick i täten för ett gäng på kanske 20 cachare ("jo då det går nog att komma upp här..." med lätt desperation i rösten...)

Vi löser en mystery!

Sen när vi var tillbaka i lokalen och väntade in prisutdelningen så gick tiden lite långsamt. Vi beundrade och bytte lite coins och TBs och småpratade lite, men vid midnatt så lämnade vi eventet. Då hade E somnat i famnen och vi behövde nog alla tillbaka till hotellet för att sova...

Ett trött men nöjt Team Vildmark

Hemfärd
Söndagen blev en långsam färd hemåt. Vi var alla rätt trötta och längtade hem så cachingstoppen blev få - mest CJ som fick springa ut och logga på några rastplatser. Ett lite längre stopp blev det i Jönköping med några fler cachar och lunch på Jönköpings bästa pizzeria (enligt de tjejer som jag bad om mattips ifrån).

Så - gör vi om det? Självklart! Alla helgona helgen 2010 är nu inbokad och vi ser fram emot ännu fler äventyr! Men det går nog inte att peka på en enstaka höjdpunkt utan det var upplevelsen sammantaget som var grejen! Fast lite svårt att förklara på jobbet vad jag gjort i helgen, "ja typ nattorientering eller så...". Vi får väl passa på att tacka arrangörerna också - det måste ha inneburit extremt mycket jobb för att få till den här tillställningen!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar