söndag 6 september 2009

Kolarbyn och överlevnadskurs

Här kommer ytterligare ett vildmarkstips som jag länge tänkt skriva om! Vi tillbringade ett dygn i Kolarbyn utanför Skinnskatteberg i slutet av juli - och det är en upplevelse som vi varmt kan rekommendera. Kolarbyn beskrivs som Sveriges mest primitiva vandrarhem - och det kan nog stämma! Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Men om man gillar naturupplevelser så är det hur trevligt som helst! Man sover i kolarkojor som består av två bäddar och en kamin. Man har med sig egen sovsäck och gärna ett extra liggunderlag. Det gäller att se till att hugga ordentligt med ved och elda på kvällen så blir det varmt och skönt under natten. Och att spara lite ved för att få lite värme framåt morgonkvisten också!


Utanför vår koja Margareta

Vi hade två kojor och lyckades hålla värmen hyfsat bra under natten trots att det regnade en del. Och jag fick fira min födelsedag med att bli väckt i kojan till skönsång!

Bara att bo en natt i kolarkojorna är en spännande upplevelse, men det går också att lägga till olika aktiviteter som till exempel varg- eller älgsafari. Vi valde att gå en överlevnadskurs, speciellt anpassad för familjer. Eftersom vi tvingar iväg våra barn i skogen rätt ofta så kändes det inte helt fel att lära sig lite mer om hur man klarar sig i vildmarken. Och det var en riktigt kul kurs som överträffade allas förväntningar!

Andreas på Svea Äventyr lärde oss en massa nyttigt som hur man gör upp eld, hur man bygger ett vindskydd, vilka växtersom går att äta, hur man renar vatten, hur man gör upp en nödeld och en massa annat. Och vi passade på att inviga Andreas i geocachingvärlden, genom att han fick följa med och logga cachen KOLARBYN som ligger i skogen bakom kojorna.


Vi lär oss göra upp eld

Och Andreas bjöd på fantastisk middag tillagad över öppen eld efter första dagen. Barnen var lyriska och klagade inte en sekund fastän det regnade en del av och till.


Fantastisk nödeld!

Andreas har lagt upp en del fina bilder - från vår kurs och andra kurser som man kan titta lite på (23/7 var vår kurs).

Så - är ni trötta på trista motell och vandrarhem i baracker och istället vill prova något annorlunda så kan vi rekommendera Kolarbyn!

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar