söndag 29 juli 2012

Scoutläger på Vässarö; 1719 – ett tidlöst äventyr

En av sommarens händelse är scoutlägret. Även i år åkte vi till Vässarö och lägret 1719. Både CJ och E har bytt scoutkår under året till scoutkåren Sollentuna Norra. Där har jag varit ledare för äventyrarscouterna dvs patrull scouter för oss som inte klarar av att lära oss de nya namnen. Vi hade med oss 8 äventyrar scouter till ön och de sista två dagarna utökades den skaran med 5 då upptäckarscouterna som var med på lägret blev äventyrare.


Vi samlades en tidig söndagsmorgon och åkte sedan bil till bryggan i Ellan där vi sedan tog båten ut till Vässarö. På vägen dit gjorde vi ett snabbstopp och loggade cachen 60:e breddgraden. Den här gången så hade vi en förpatrull så alla tält, prylar mm hade några dagen innan transporterat ut till ön. De hade hunnit fixa kökstält och inte minst förflyttat alla prylar från hamnen till vår äng. Eftersom vi var många vuxna och vi haft en förpatrull så var lägret färdigbyggt redan undermåndagen. Skönt men lite konstigt att inte ha så mycket att bygga resten av lägerperioden. En rolig och för mig ny sak var kårens blogg, där vi ledare löpande under veckan la upp bilder och korta texter. Jag som har en stenålderstelefon (med Windows operativ) kunde e-posta kort till bloggen.
Sollentuna Norras by
Redan på måndagen drog programaktiviteterna igång. Vi gjorde massor och rörde oss över hela ön. Majoriteten av aktiviteterna var riktigt bra och nya då de var skapade för lägret 1719. Förutom de schemalagda sakerna så fick alla hjälpas åt i lägret med ved, vatten, matlagning osv...

Vässarö med alla våra aktiviteter
Lägerbygge, hur gör vi nu?
Matpatrull på väg hem till byn
Äventyrarna bygger bro (Sollentuna Norra var först över (bron till höger))
Morgon segling
Scouterna snackar med Bellman
Smaskens
Potatislandet


Äventyrar hajk
Vi hade redan innan lägret tänkt att det vore kul för äventyrarna att ge sig av från byn på en hajk någon kväll. Egentligen hade vi tänkt att bo i någon av de bunkrar som finns på södra delaen av ön men det blev vindskydd istället.

Ryssspaning?
Lägerelden.

Frukost

Ryss skräck...
Efter kallakriget så har det ju varit lite si så där med att odla ryss skräcken. Men det lyckades man rätt bra med på årets läger. Bara lägernamnet 1719 är ett årtal som är känt för hur ryssarna härjade på östkusten genom att bränna ned och plundra allt man orkade. Aktiviteterna som bjöds var ryss spaning och ryssen kommer. På slutet av lägret delades lägret upp i en svensk och en rysk sida. Vår kår blev värvade till ryssarna och det var stora protester hos scouterna som hade svårt att se sig slåss på den ryska sidan.

Vid lunchtid på lördagen så utbröt ialla fall kriget mellan Sverige och Ryssland på ön genom ett klurigt system. Det fungerade över förväntan.

Den Ryska generalen instruerar sina styrkor
Geocaching
Sedan förra året har det dykt upp 8 nya burkar på (eller nära Vässarö). Tillsammans med F i Team Sparris gjorde vi några promenader (och en sjötur) för att logga dessa. Ibland i samband med någon av scouternas aktiviteter ibland bara för att få en promenad. Gemensamt för nästan alla cacharna var att de var kul eller kluriga på olika sätt och belönades med favoritpoäng. De som kan nämnas särskilt är Jätten, ovanligt stor burk. Östra Östra för den välgjorda gömman. Bastun för att den krävde ett litet extra moment. Nödig för den väldigt fina gömman!
Roligast kanske Ljusklubben var. Inte för själva gömman utan att för att som ledare (utan eget flytetyg) krävde en vis förhandling med funktionärerna i Fladan för att få ok att "tänja" lite på reglerna. Jag och F i Team Sparris smög iväg i vår kajak och när inga scouter såg oss bröt vi mot två av reglerna. 1 vi paddlade utanför tillåtna området 2. vi gick iland. Ljusklubben var ett fint ställe som vi kanske skulle kunna tänka oss att hajka på igen.
Jätten
Mot Ljusklubben
Vi tittade också till cachen Vässarö för att se vilka andra cachare som rörde sig på ön.

Får se när nästa besök på ön blir...

/CJ

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar