söndag 7 november 2021

Vandring på Sälfjällsturen, Sälen

Eftersom A skulle till Malung några dagar passade vi på att kombinera det med en vistelse i Sälen. Vi hyrde en lägenhet i Lindvallen, det var rätt mycket folk här för att vara mellan säsongerna, men så kom vi ju hit på höstlovet. 

Vi vaknade första morgonen till strålande sol, så det var bara att packa ryggorna och ge sig ut på fjället. Vi valde en slinga i närheten, Sälfjällsturen, bara några minuters bilresa och sen direkt upp på fjället. Eftersom vi befinner oss mitt i en skidort är det förstås ingen vildmarksupplevelse. Här är mycket fokus på tillgänglighet med breda spänger och liftsystem lite här och var. Men om man accepterar det så bjuder den här turen på fantastisk fjällkänsla. Den positiva känslan blev kanske extra stark av vädret, kyligt med bara lätta vindar, helt klart och en strålande sol. På högre höjder snö på marken. Magiskt. Flera som vi träffade på turen bara log och sa ”Vilken dag!”.

Turen går i en slinga från Gammelgården till Hemfjällsstugan, tillbaka över Mellanfjället och via Storfjällsgraven. Det går att göra lite olika varianter, bland annat gå runt Mellanfjället, då blir det lite längre men flackare. Fast Mellanfjället är en beskedlig topp, så är vädret klart är det helt klart värt att gå den sträckan för att få 360 graders vyn över landskapet. Lite beroende på vägval blir turen 11-14 km, vår variant blev ca 11 km och tog drygt 4 timmar.

Leden går långa sträckor på grus, ofta på spänger (rätt hala med beläggning av frost) och sen även en del steniga partier. Sälfjällsrundan har ingen egen markering, man följer de röda kryssen och så får man ha koll i vägskälen att man hamnar rätt. Med en digital karta på mobilen var det lätt att navigera. En bra karta finns här: Vandring i Sälen.

Vi har mest vandrat i mer nordliga fjäll, och där blir ju landskapet mer dramatiskt. Men vi får absolut mersmak för mer turer i sydliga fjäll, ett smart sätt att lite snabbare komma upp till fjällen, för att njuta av natur och vidderna.  För mer tips om vandringar i området så har Malung-Sälens kommun en bra broschyr: Vandringsleder. Där finns tex vandringen till Kvarnstensbrottet som A gjorde sist hon var i Malung.

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar