lördag 13 november 2021

Brannäs våtmark, Sörmlandsleden 44:3

Etapp 44:3 på Sörmlandsleden är egentligen två olika slingor som bakats ihop till en och samma etapp, nämligen Femöre och Brannäs våtmark i Oxelösund. Femöre har vi besökt flera gånger tidigare, och den här höstdagen var det dags att få uppleva Brannäs våtmark. Etappen består av en slinga runt våtmarken samt en tarm som börjar vid Oxelösunds kyrkogård. Om man som vi börjar och slutar vid kyrkogården blir turen runt 10 km. 

Vid kyrkogården började vi följa orangea markeringar en bit tills vi insåg att vi inte alls gick enligt kartan. Troligen har leden dragits om någon gång men markeringarna blivit kvar. Eftersom vi skulle gå den sträckan fram och tillbaka gjorde det inget, utan tvärtom så fick vi då lite variation i vandringen. Så vi tog den "gamla" sträckningen fram till Brukshundsklubben där vi anslöt till leden på vägen ut mot Brannäs. 

Den här etappen måste ha världsrekord när det gäller bänkar, det fanns fina sittplats längs hela vägen - kan det varit över 30 kanske? Vi valde en bänk längst ut vid fågeltornet för att äta lunchmatsäck och njuta av stillheten vid havet. Sträckan är lättgången, mest grusväg och breda stigar med ett mer naturnära skogsparti med skogsstig i den nordostliga delen. Det verkar också vara en populär promenadrunda för det var gott om folk ute vid våtmarken. Men kanske inte den etapp du väljer om du är sugen på vildmark och enslighet - det finns ju en Sörmlandsledsetapp för varje behov! 
För karta och mer information, se Sörmlandsleden etapp 44:3

Läs om fler vandringar vi gjort längs Sörmlandsleden:
/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar