fredag 22 oktober 2021

Utflykt till Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö, Malung

Eftersom A tillbringar en del tid i Malung den här terminen på kursen Friluftsliv Fördjupning så var det hög tid att också utforska omgivningarna. Ett utflyktsmål i trakten är Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö, strax utanför Malung, så det blev en eftermiddagstur dit. 

Jag utgick ifrån folkhögskolan, det går även att köra bil ända fram till Kvarnstensbrottet men grusvägen upp till brottet ger en trevlig promenad. Efter snöfall på måndagen hade vädret skiftat om och dagen bjöd på strålande höstväder. Tog på mig den orangea Sörmlandsledsmössan om jag skulle stöta på några älgjägare, men jag var ensam i skogen den här dagen. 

Från folkhögskolan fram till Kvarnstensbrottet är det ungefär 2,5 km. Vid starten finns grillplatser, toa och en samlingslokal (låst). Här satte jag mig med min lunch och läste broschyrerna som fanns vid starten om kvarnstensbrottets historia. Tror inte jag besökt något sånt tidigare vad jag kan minnas. Här har man alltså huggit kvarnstenar ur berget under många hundra år. Det verkar ha varit ett precisionshantverk, inte lätt att hugga ut de runda formerna utan att stenen spricker. Mer info finns hos Quarnstensgrufvans vänner

Jag följde sen stigen som går från Nya berget söderut mot Gamla berget. Stigen går längs brottet med några avstickare för att inspektera husgrunder som finns kvar sen brottet lades ner i slutet av 1800-talet. Det här är ett utflyktsmål helt i min smak - både fascinerande kulturhistoria OCH vacker natur. För brottet omges numera av skog som tagit tillbaka marken. I den norra delen rätt glest och sen i söder mer tät granskog med grön mossa på skogsgolvet. Och alldeles stilla, den enda levande varelsen jag mötte var en tjäder som jag skrämde upp i en grantopp. 

Jag gick längs med brottet, stigen är ca 1,7 km lång och vände sen tillbaka. På kartan kan man se att det finns fler stigar och avstickare så det går säkert att få ihop en längre tur också. Så, en trevlig tur på ett par timmar för att uppleva trakterna och historien runt Malung. Tyvärr hade jag rätt dåligt med batteri så mobilen låg mest i fickan, men några kort blev det i alla fall från turen!
Mer om Kvarnstensbrottet:

/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar