söndag 17 oktober 2021

Bornsjöns naturstig

Vi fortsätter inspireras av utflyktsmål i Södertälje-trakten och valde att spendera en lördagsförmiddag i Bornsjöns naturreservat. Bornsjön är tydligen Stockholms läns största naturreservat och sträcker sig över kommunerna Södertälje, Salem och Botkyrka. Reservatet förvaltas av Stockholm Vatten, då sjön Bornsjön är reservvattentäkt till Stockholm och området är vattenskyddsomårde. Mer hos Länsstyrelsen om reservatet och på Naturkartan för ställen att besöka. 

Den här gången, vårt första besök i området, valde vi att börja med Bornsjöns naturstig. På tidigare kartor man kan hitta på nätet är slingan 11 km, men på Naturkartan är den förkortad till 4,5 km. Eftersom vi hade fler aktiviteter planerade under dagen så kändes den korta slingan bäst. Det gjorde att vi också hade tid till att göra en del avstickare för svampplockning. Och att vi har en längre tur att se fram emot nästa gång!

Vi parkerade längs Bergaholmsvägen, precis vid den stora grillplatsen vid stenbrottet. Sen gick vi slingan medsols. Markeringarna var inte underhållna, så det var bra att även ha Naturkartan med för att se att vi gick åt rätt håll. Eftersom vi också plockade svamp kom vi bort från stigen ibland eller kom in på en annan stig. Området verkar vara välbesökt för det var gott om stigar kors och tvärs genom skogen.

Vandringen var behaglig och varierande, vi gick genom fin skog med trevlig vandring längs sjön och genom hagar. Det var lugnt och stilla även om motorvägsbruset följde oss hela vägen. Ett trevligt stadsnära område som vi gärna kommer tillbaka till.

Väl framme vid bilen hade vi tänkt fortsätta med att vandra Vällingestigen i norra delen av reservatet. Men vi upptäckte på väg dit att det pågick en militärövning i området så det var inte läge att ge sig ut och vandra där. Vi avslutade istället turen med lunch vid en favorit-i-repris, nämligen nere vid vattnet vid Täljehus.

Efter dagens tur har vi besökt 18 av 29 utflyktstips från Utflyktsguide till naturreservat och utflyktsmål i Södertälje, så vi har kvar en del att utforska, kommer alltså mer här på bloggen så småningom. Broschyren finns också på Södertälje kommuns webbplats Utflyktsmål i naturen och som e-bok.

/A


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar