söndag 5 september 2021

Björnlandets nationalpark

Efter en fin fjällvandring i Vindelfjällen ville vi göra några intressanta stopp på vägen hemåt. Efter flera rekommendationer av Björnlandets nationalpark blev det ett givet mål, Björnlandet låg ju dessutom på vägen hemåt. Vi övernattade i Åsele och gav oss av tidigt på morgonen. Det var en regnig och grå dag så när vi kom fram till parkeringen vid Entré Angsjö var vi enda bilen på plats. Regnet gav platsen en extra dimension, så där trolskt som det blir med dimma över sjön och gammeltallskogen runt omkring. Och känslan av att vara de enda människorna i skogen. 

Vädret gjorde att vi valde en kortare tur den här gången, så vi gick Angsjöleden (3,7 km) med en avstickare till Urskogsrundan på ytterligare nån kilometer. Det finns gott om leder i nationalparken med olika längd och svårighetsgrad, nästa gång vill vi gå Svärmorsleden som gör en loop runt hela centrala parken. Och förstås övernatta, det finns två övernattningsstugor och det är också tillåtet att tälta i stora delar av området. 

Regnet lättade och vi njöt av vandringen och den orörda skogen. Vi passerade ett gammalt brandområde och fram till den väldigt välskötta stugan Angsjökojan. Söder om sjön blev stigen mer utmanande, vi klättrade uppåt och stigen sluttade här rätt brant ner mot Angsjön. Tillbaka vid parkeringen hade regnet helt slutat och vi åt lunch vid vindskyddet en bit från entrén vid Guldstjärnan. Även om stigen inte var så lång i kilometer så tillbringade vi ändå rätt många timmar här. Det var mycket att utforska som krävde ett lugnt tempo och det var samtidigt rätt ansträngande vandring på sina håll. Det känns som om vi bara hann skrapa på ytan här, en nationalpark helt i vår smak som vi helt klart återvänder till. 

Besöket i Björnlandet gav mersmak, nu är det hög tid att planera in besök på fler nationalparker. Att besöka alla Sveriges nationalparker är ju ett spännande projekt som ger mängder med naturupplevelser. Vi har förstås besökt en hel del av nationalparkerna redan men vi har mycket att se fram emot.  Dags att planera! 

/A

2 kommentarer:

  1. Fina bilder som vanligt. Kul med Björnlandet, ett bra tips! Fanns det några cacher där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, det var en fantastiskt fin plats. Vi har lite tappat vår gnista för geocaching så det blir bara sporadiskt numera, så jag fick titta nu i efterhand. Bara två geocachar i parken.

      Radera