söndag 19 september 2021

Jaktstuguskogens naturreservat

Ett av sommarens äventyr som vi inte delat med oss av ännu var en tur till naturreservatet Jaktstuguskogen. Vi spenderade en natt på B&B på Rockelstad slott , en väldigt fin plats med charmiga omgivningar precis vid sjön Båven. På morgonen efter övernattningen åkte vi en bit och parkerade längs vägen vid informationsskylten till Jaktstuguskogen. 

Naturreservatet bildades 1919 och är Sörmlands äldsta naturreservat. Reservatet har kopplingar till just Rockelstad, initiativtagaren var nämligen Eric von Rosen som var dåvarande ägare av Rockelstad slott. Naturreservatet består av gammal skog runt den lilla tjärnen Jaktstusjön och med Eric von Rosens jaktstuga som den stora sevärdheten. Jaktstugan byggdes 1909 och är byggt i vikingastil, den är inte öppen för allmänheten men man kan beundra de fina detaljerna från utsidan, som olika drakmönster, jaktscener och en och annan svastika. Det finns även ett riktigt tjusigt dass, även det får man beundra utifrån.

Från parkeringen går en markerad stig som går i en slinga runt Jaktstusjön. När vi var här fick vi gå en omväg eftersom det pågick skogsarbete, man avverkade granar som angripits av granbarkborren. Vi vandrade alldeles ensamma och kunde uppleva den vackra men aningens märkliga stugan i lugn och ro. Slingan är bara 1,5 km så det här blev en bra morgonutflykt innan vi fortsatte med dagens övriga äventyr.  

 
 
Besöket i Jaktstuguskogen gjorde också att vi kunde pricka av ytterligare ett utflyktsmål i broschyren 50 utflyktsmål i sörmländsk natur. Har ni inte hittat till den broschyren ännu så kan vi återigen tipsa om den, så många fina platser att besöka!

Mer om Jaktstuguskogen:
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar